Fondul Monetar International a cerut guvernului sa elimine subventiile pentru companiile de stat. Cele care nu pot supravietui fara ajutor vor fi ori restructurate, ori privatizate, ori inchise. De semenea, Fondul cere concedierea a 150.000 de bugetari.
Anuntul privind solicitarea FMI a fost facut de Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economie, citat de Mediafax.
Solutia propusa de Fondul Monetar International (FMI) pentru companiile care nu pot supravietui fara subventii sunt restructurarea, privatizarea sau inchiderea, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.
"Asta este propunerea FMI pentru toate companiile care nu pot rezista fara subventii, cum ar fi, de exemplu, Compania Nationala a Huilei (CNH). Cea mai convenabila solutie pentru noi este cea care tine cont si de realitatile locale, nu doar de cele economice. Trebuie tinut cont si de realitatile politice", a afirmat serban, care s-a intālnit luni cu reprezentantii FMI, la sediul Ministerului Finantelor Publice.
La extractia carbunelui, statul cheltuie peste 1.600 lei pentru fiecare unitate de productie in valoare de 1.000 de lei, potrivit datelor din bugetul Ministerului Economiei privind valorificarea zacamintelor de combustibili solizi. Pierderea scazut de la aproape 800 de lei la mia de lei-productie, in 2007.
Pe lista societatilor de stat, monitorizate in cadrul acodului cu FMI se afla Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, CNH, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare.
Mai putini salariati platiti de contribuabili
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
250 Modele Fise de Post
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
O alta solicitare a Fondului a fost reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar.
Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, luni, ca Fondul Monetar International (FMI) a cerut ca in 2010 sa fie disponibilizati 150.000 de bugetari pentru a reduce cheltuielile, din cauza crizei, iar Guvernul a pus sindicatele in fata faptului implinit, neavānd bani pentru salarii. Potrivit acestuia, in 2015, numarul de bugetari ar trebui sa scada de la 1.380.000 pāna la un milion.
Sursa: Capital
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri