Folosirea copiilor pentru prestarea muncilor periculoase va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 de lei, iar parintii sau reprezentantii legali ai acestor copii trebuie sa urmeze programe de educatie parentala sau de consiliere, a decis Guvernul.
Potrivit unei Hotarari de Guvern publicate vineri in Monitorul Oficial, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor care presteaza munci periculoase risca amenzi cu valori cuprinse intre 100 si 1.000 de lei daca refuza sa urmeze programele de educatie parentala sau de consiliere. Aceeasi amenda se aplica daca, dupa urmarea acestor programe, parintele sau reprezentantul legal continua sa foloseasa sau permite copilului sa presteze munci periculoase.
Munca periculoasa este definita ca orice activitate desfasurata fie in baza unui contract legal, fie in gospodarii, agricultura sau pe strada care, prin natura ei sau prin conditiile in care se desfasoara, dauneaza sanatatii, securitatii, dezvoltarii sau moralitatii copilului. in actul normativ se mentioneaza ca activitati stradale spalatul geamurilor in intersectii, inchirierea locurilor de parcare, distribuirea de pliante sau publicatii ori activitati traditionale precum fabricarea caramizilor sau topirea materialelor neferoase.
Criteriile care definesc munca periculoasa sunt expunerea la riscuri fizice, psihice sau sexuale, prestarea de activitati sub pamant, apa, la inaltimi periculoase sau in spatii restranse, manipularea sau transportul unor greutati, activitati unde copiii sunt expusi la actiunea unor substante periculoase sau la temperatura, umiditate, zgomot care le-ar prejudicia sanatatea. in aceeasi categorie intra efectuarea unor activitati extrem de dificile timp de mai multe ore sau in timpul noptii, expunerea la riscul accidentarii sau o durata mare a activitatii, care impiedica frecventarea invatamantului obligatoriu.
Munca intolerabila este definita in actul normativ ca fiind sclavia sau practicile similare acesteia - vanzarea copiilor, servitutea pentru datorii sau prestarea muncii de servitor, recrutarea copiilor in vederea utilizarii lor in conflicte armate, recrutarea sau oferirea unui copil in vederea practicarii prostitutiei sau productiei de material pornografic sau pentru productia si traficul de stupefiante.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Cartea Verde a Contabilitatii
Prevederile Hotararii sunt aplicabile tuturor categoriilor de angajatori - organizatii neguvernamentale, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, persoane fizice.
Metodologia de interventie si de monitorizare a cazurilor copiilor care presteaza munci periculoase, la nivelul judetelor si sectoarelor Capitalei, se aproba prin HG in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri