Specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender trag un semnal de alarma cu privire la furtul de identitate pe retelele de socializare si enumera 6 sfaturi care, daca le respecti, te pot pune la adapost in fata acestui tip de infractiune.
"Hotii de identitate opereaza in fiecare colt al internetului, iar platformele retelelor sociale reprezinta un punct de plecare perfect pentru misiunea lor de a compromite identitatea si securitatea financiara a victimelor. Utilizatorii retelelor sociale publica adesea online informatii cu caracter personal, iar acestea pot fi accesate sau vizualizate deopotriva de prieteni si straini. Statisticile arata ca utilizatorii cu o prezenta activa pe retelele sociale au sanse cu 30% mai mari de a deveni victime ale furtului de identitate. Numai utilizarea Facebook, Instagram si Snapchat poate creste riscurile cu 16%, potrivit cifrelor despre furturile de identitate, se arata intr-un articol postat pe
bitdefender.ro.
Prezenta pe retelele sociale nu e neaparat un lucru rau, securitatea online nu trebuie subestimata.
Iata sase sfaturi esentiale pentru a reusi sa previi furtul de identitate in timp ce utilizezi retelele sociale:
1.
Protejeaza-ti conturile de pe retelele sociale cu parole puternice si unice si activeaza autentificarea cu doi factori. Schimba parolele conturilor cu aceleasi date de autentificare daca unul dintre conturi este spart.
2.
Fii atent la ce distribui si postezi – datele pe care le distribui pe retelele sociale nu vor disparea niciodata, chiar daca iti stergi contul, asa ca gandeste-te de doua ori inainte de a partaja o fotografie sau o informatie care ti-ar putea dauna pe termen lung
3.
Nu oferi niciodata informatii de identificare personala prin intermediul retelelor sociale – nu pune nimic pe tava pentru infractorii cibernetici. Nu le permite strainilor sa-ti vada adresa de e-mail, lista de prieteni, numarul de telefon, educatia si experienta de munca.
4.
Revizuieste setarile de confidentialitate des si asigura-te ca le folosesti – setarile de securitate si confidentialitate de pe platformele retelelor sociale se pot schimba. Personalizeaza-le pentru a te asigura ca profilul tau si continutul pe care il distribui nu vor fi vizualizate de straini
5.
Ai grija cu cine interactionezi si nu accesa linkurile nesolicitate – linkurile cu care interactionezi pe retelele sociale pot face parte dintr-o campanie de phishing conceputa pentru a-ti fura informatiile financiare
6.
Foloseste o solutie de securitate pentru a-ti proteja datele si pentru a primi alerte daca datele tale ajung in maini gresite sau sunt folosite pentru a comite fraude.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<