Sistemul de avertizare testat si folosit in ultimele luni a fost transformat in program oficial printr-o OUG, chiar daca exista deja o lege adoptata in acest sens. Cu acest act se specifica mai multe lucruri utile pe care ar trebui sa le stim cu totii.
Marti s-a adoptat la nivelul Guvernului Ordonanta de Urgenta privind operarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta "RO-ALERT", care este operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si inspectoratele pentru situatii de urgenta subordonate.
Prin adoptarea acestei masuri legislative, se reglementeaza rolurile si responsabilitatile institutiilor publice, precum si obligatiile furnizorilor privati de retele publice de comunicatii electronice in functionarea Sistemului RO-ALERT, in mod similar celor asumate prin documentul de colaborare care a permis functionarea pana in prezent a Sistemului.
Mesajele de avertizare catre populatie vor fi transmise in baza informatiilor receptionate de IGSU de la autoritatile si institutiile publice care monitorizeaza tipuri de risc si prin intermediul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta. In vederea transmiterii RO-ALERT, IGSU va elabora o procedura operationala privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate si a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depasirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesara avertizarea populatiei. Procedura se va aproba prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, cu avizul Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale este responsabil de implementarea masurilor tehnice necesare pentru buna functionare a Sistemului RO-ALERT, precum si a masurilor tehnice de securitate cibernetica.
Mesajele RO-ALERT vor fi transmise prin intermediul retelelor publice mobile de comunicatii electronice catre telefoanele mobile conectate la aceste retele si aflate in zona vizata de manifestarea situatiei de urgenta.
Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite si contin recomandari pentru adoptarea unor masuri de autoprotectie de catre persoanele aflate in zona vizata de manifestarea unei situatii de urgenta, in functie de natura acesteia, fiind prioritare fata de traficul de voce si date al utilizatorilor.
Raza de acoperire poate fi intreg teritoriul tarii sau zonal, in functie de aria teritoriala aflata sub incidenta acestor avertizari.
Furnizorii retelelor publice mobile de comunicatii electronice au obligatia de a asigura distribuirea mesajelor, in toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de forma si continut, fara a modifica/altera continutul acestora. Nu se vor percepe tarife sau alte sume de bani, indiferent de titlu, pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT.
Important de mentionat este faptul ca primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon intr-o baza de date.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
In termen de un an de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta privind operarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta "RO-ALERT", pe teritoriul Romaniei nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activata posibilitatea receptionarii mesajelor RO-ALERT in toate retelele publice mobile de comunicatii electronice.
Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta "RO-ALERT" a fost implementat la nivelul Romaniei prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/2017, care insa nu a stabilit si conditiile de operare.
Pana in prezent, Sistemul a functionat in baza unui protocol incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si patru furnizori de retele publice mobile de comunicatii electronice din Romania.
Prin transmiterea de mesaje de avertizare care sunt receptionate individual, pe telefonul mobil, Sistemul RO-ALERT creeaza posibilitatea pentru fiecare persoana sa-si ia masuri de autoprotectie, ceea ce diminueaza sau chiar inlatura riscul producerii de evenimente grave.
Sfaturi si recomandari despre modul de reactie si masurile de autoprotectie care pot fi luate in timpul unei situatii de urgenta sunt disponibile pe Aplicatia DSU, care poate fi descarcata gratuit pe AppStore si Google Play.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri