
Noul Regulament pentru siguranta generala a vehiculelor a intrat in vigoare la data de 6 iulie, anunta Comisia Europeana. Potrivit noilor reglementari, noul regulament introduce o serie de
sisteme avansate obligatorii de asistenta pentru conducatorul auto, cu scopul de a imbunatati siguranta rutiera, si stabileste cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate si complet autonome in UE.
Noile masuri de siguranta vor contribui la o mai buna protectie a pasagerilor, a pietonilor si a biciclistilor din intreaga UE, salvand, potrivit estimarilor, peste 25 000 de vieti si evitand cel putin 140 000 de vatamari grave pana in 2038, se arata intr-un
comunicat al CE.
"Vehiculele noastre sunt din ce in ce mai automatizate, daca ne gandim la sistemele de asistenta pentru controlul vitezei sau la sistemele de mentinere a benzii de circulatie si de franare automata. Odata cu noua legislatie privind siguranta vehiculelor care se aplica de astazi, Europa se asigura ca aceasta tehnologie imbunatateste viata de zi cu zi a cetatenilor nostri si ca industria autovehiculelor dispune de un cadru previzibil si sigur pentru a continua implementarea unor solutii tehnologice inovatoare si pentru a-si mentine competitivitatea la nivel mondial", a declarat Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piata interna.
Sisteme de asistenta obligatorii pentru masinile produse in UE
Incepand din 6 iulie, noile masuri care introduc functii de siguranta pentru asistarea conducatorului auto includ:
•
Pentru toate vehiculele rutiere (si anume, autoturisme, camionete, camioane si autobuze): asistenta inteligenta pentru controlul vitezei, avertizare la mersul inapoi cu camera sau senzori, avertizare cu privire la somnolenta si lipsa de atentie a conducatorului auto, dispozitive de inregistrare a datelor privind evenimentele, precum si semnal de oprire de urgenta;
•
Pentru autoturisme si camionete: functii suplimentare, cum ar fi sistemele de mentinere a benzii de circulatie si franarea automata;
•
Pentru autobuze si camioane: tehnologii pentru o mai buna recunoastere a posibilelor unghiuri moarte, avertizari pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau biciclisti si sisteme de monitorizare a presiunii in pneuri.
Normele se vor aplica mai intai noilor tipuri de vehicule si, ulterior, tuturor vehiculelor noi, incepand cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile masuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere pana in 2029.
Norme tehnice pentru automobilele automatizate
Pe baza Regulamentului privind siguranta generala, Comisia intentioneaza sa adopte in aceasta vara norme tehnice pentru vehiculele automatizate si conectate, axandu-se in special pe vehiculele automatizate care inlocuiesc conducatorul auto pe autostrazi (automatizare de nivel 3) si pe vehiculele complet autonome, cum ar fi navetele urbane sau robotaxiurile (automatizare de nivel 4).
Noile norme vor alinia legislatia UE la noile norme ale ONU privind automatizarea de nivel 3 si vor stabili o noua legislatie tehnica a UE pentru vehiculele complet autonome, primele norme internationale de acest tip.
Normele vor include procedurile de incercare, cerintele in materie de securitate cibernetica, normele de inregistrare a datelor, precum si monitorizarea performantei in materie de siguranta si cerintele de raportare a incidentelor de catre producatorii de vehicule complet autonome.
Comisia a prezentat textul revizuit al Regulamentului privind siguranta generala in 2018. Normele au abordat necesitatea imbunatatirii sigurantei vehiculelor si a sigurantei rutiere, deoarece, potrivit studiilor, erorile umane apar in 95 % din accidente. Ulterior, Parlamentul European si statele membre ale UE au adoptat regulamentul in noiembrie 2019.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<