Miliardarul a sustinut un discurs prin care sustine ca dominatia globala a gigantilor tehnologici reprezinta un pericol la adresa democratiei.
George Soros a aratat ca unele companii exercita un control prea mare asupra continutului si a publicitatii pe Internet si ca acestea stimuleaza "in mod deliberat dependenta de serviciile pe care le ofera".
„Facebook si Google exploateaza mediile sociale si provoaca mai multe probleme. Proprietarii acestor platforme gigant se considera stapani ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideii de a-si pastra pozitia dominanta. Este doar o chestiune de timp pana cand dominarea globala a monopolurilor din industria IT americana va fi intrerupta. Davos este un loc bun pentru a anunta ca zilele lor sunt numarate. Reglementarea si impozitarea le vor duce la pierzanie, iar comisarul UE pentru Concurenta, [Margrethe] Vestager, va fi Nemesisul lor”, a spus Soros.
In acelasi timp, unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii arata ca social media ii determina pe unii utilizatori ai platformelor sa renunte la autonomia lor de gandire.
„Acest lucru are consecinte negative de mare anvergura asupra functionarii democratiei, in special asupra integritatii alegerilor. Puterea de a modela atentia oamenilor este concentrata in mainile catorva companii. Oamenii fara libertate de gandire pot fi usor manipulati. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor; a jucat deja un rol important in alegerile prezidentiale americane din 2016”.
Latifundiarul continua si arata ca viitorul nu are semne ca lucrurile se vor aseza intr-un mers normal in acest domeniu si ca exista chiar si riscuri mai mari.
„Insa la orizont se intrevede o perspectiva si mai alarmanta. Ar putea exista o alianta intre statele autoritare si aceste monopoluri IT uriase si pline de date, care ar aduce laolalta sisteme incipiente de supraveghere corporatista si un deja dezvoltat sistem de supraveghere sustinut de stat”, a mai declarat Soros, in discursul sau.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
„Profitabilitatea exceptionala a acestor companii se bazeaza in mare masura pe evitarea responsabilitatii si a platilor pentru continutul afisat pe platformele lor. Ei pretind ca sunt doar distribuitori de informatii. Dar faptul ca aproape monopolizeaza o anumita piata le acorda utilitate publica si ar trebui sa se supuna unor reglementari mai stricte, menite sa garanteze concurenta, inovatia si accesul universal echitabil si deschis”, a mai declarat omul de afaceri.
George Soros detine in prezent, prin intermediul unui fond de investitii, 109.451 de actiuni ale companiei Facebook. In 2017, miliardarul a solicitat vinderea a peste 300.000 de actiuni. Totodata, Soros este unul dintre actionarii companiei Alphabet, care detine platforma online Google.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri