O initiativa legislativa vine sa modifice Legea nr. 1/2011 privind educatia nationala.
Conform documentului, greutatea ghiozdanelor elevilor ar urma sa fie limitata la 10% din greutatea corporala a copiilor, astfel incat sanatatea si integritatea fizica a acestora sa nu fie puse in pericol.
„Pentru a nu pune in pericol sanatatea si integritatea fizica a elevilor, volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de la scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor, iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului”, scrie in proiect.
In acest sens, scolile vor trebui sa asigure elevilor dulapuri individuale in care sa-si tina cartile si caietele. Responsabilitatea indeplinirii acestei obligatii va cadea pe profesori si pe directori, care, in caz contrar, vor risca sanctionarea disciplinara.
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale
Dupa art. 83, se introduce un nou articol, urmand ca celelalte sa fie numerotate corespunzator, dupa cum urmeaza:
"Art. 84
(1) Pentru a nu pune in pericol sanatatea si integritatea fizica a elevilor, volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale necesare in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de la scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului.
(2) Unitatile didcatice de invatamant preuniversita trebuie sa asigure fiecarui elev in parte spatii speciale, cu acces individul, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor si a altor auxiliare didactice, inclusiv in afara orelor didactice.
(3) In cazul in care necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicita capacitatea de efort fizic a elevilor, in conformitate cu prevederile alin. (1), unitatile de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure cadrelor didactice posibilitatile tehnice necesare pentru transmiterea fizica si/sau electronice - prin intermediul Platformei Scolare de e-learning - a sectiunilor din manuale sau a altor materiale didactice necesare studiului individual sau efectuarii lectiilor in afara orelor didactice.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Atentie! Pentru ca proiectul legislativ sa devina lege in vigoare acesta are nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri