Astazi, 29 mai 2015, pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul conform caruia Guvernul a decis sa renunte la reconsiderarea activitatilor independente in activitati dependente.
Conform anuntului, aflam ca exceptia ramane in vigoare iar organul de inspectia fiscala nu va putea reconsidera veniturile obtinute din desfasurarea unei profesii liberale ca fiind excercitate in mod dependent. Acest lucru ar fi permis incadrarea profesiei de avocat in sablonul relatiei de tip angajat - angajator.
In mod concret, o astfel de conceptie ar fi incalcat principiul independentei profesiei de avocat si contravenea legilor in vigoare.
"UNBR a solicitat, in mai multe randuri, armonizarea proiectelor din legislatia fiscala cu legislatia speciala care guverneaza profesia de avocat, prin luarea in considerare a particularitatilor organizarii si functionarii aceastei profesii liberale, prevazute prin lege si care exclude aplicarea pentru avocati a unui regim juridic propriu celui reglementat de Codul Muncii.", se precizeaza pe site-ul UNBR.
Mai mult, in cadrul anuntului sunt amintite si Scrisoarea Deschisa a UNBR referitoare la proiectele de acte normative din domeniul fiscal si Memoriul prin care UNBR argumenta solicitarea expresa ca in procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal se existe prevederi exprese conform carora activitatea avocatilor desfasurata in modalitatile de exercitare a profesiei reglementate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Statutul Profesiei de avocat nu poate fi tratata ca „activitate dependenta” in sensul art. 7 pct. 1 din Proiectul Codului Fiscal in forma adoptata de Senat.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<