Astazi, 29 mai 2015, pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul conform caruia Guvernul a decis sa renunte la reconsiderarea activitatilor independente in activitati dependente.
Conform anuntului, aflam ca exceptia ramane in vigoare iar organul de inspectia fiscala nu va putea reconsidera veniturile obtinute din desfasurarea unei profesii liberale ca fiind excercitate in mod dependent. Acest lucru ar fi permis incadrarea profesiei de avocat in sablonul relatiei de tip angajat - angajator.
In mod concret, o astfel de conceptie ar fi incalcat principiul independentei profesiei de avocat si contravenea legilor in vigoare.
"UNBR a solicitat, in mai multe randuri, armonizarea proiectelor din legislatia fiscala cu legislatia speciala care guverneaza profesia de avocat, prin luarea in considerare a particularitatilor organizarii si functionarii aceastei profesii liberale, prevazute prin lege si care exclude aplicarea pentru avocati a unui regim juridic propriu celui reglementat de Codul Muncii.", se precizeaza pe site-ul UNBR.
Mai mult, in cadrul anuntului sunt amintite si Scrisoarea Deschisa a UNBR referitoare la proiectele de acte normative din domeniul fiscal si Memoriul prin care UNBR argumenta solicitarea expresa ca in procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal se existe prevederi exprese conform carora activitatea avocatilor desfasurata in modalitatile de exercitare a profesiei reglementate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Statutul Profesiei de avocat nu poate fi tratata ca „activitate dependenta” in sensul art. 7 pct. 1 din Proiectul Codului Fiscal in forma adoptata de Senat.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<