Astazi, 29 mai 2015, pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul conform caruia Guvernul a decis sa renunte la reconsiderarea activitatilor independente in activitati dependente.
Conform anuntului, aflam ca exceptia ramane in vigoare iar organul de inspectia fiscala nu va putea reconsidera veniturile obtinute din desfasurarea unei profesii liberale ca fiind excercitate in mod dependent. Acest lucru ar fi permis incadrarea profesiei de avocat in sablonul relatiei de tip angajat - angajator.
In mod concret, o astfel de conceptie ar fi incalcat principiul independentei profesiei de avocat si contravenea legilor in vigoare.
"UNBR a solicitat, in mai multe randuri, armonizarea proiectelor din legislatia fiscala cu legislatia speciala care guverneaza profesia de avocat, prin luarea in considerare a particularitatilor organizarii si functionarii aceastei profesii liberale, prevazute prin lege si care exclude aplicarea pentru avocati a unui regim juridic propriu celui reglementat de Codul Muncii.", se precizeaza pe site-ul UNBR.
Mai mult, in cadrul anuntului sunt amintite si Scrisoarea Deschisa a UNBR referitoare la proiectele de acte normative din domeniul fiscal si Memoriul prin care UNBR argumenta solicitarea expresa ca in procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal se existe prevederi exprese conform carora activitatea avocatilor desfasurata in modalitatile de exercitare a profesiei reglementate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Statutul Profesiei de avocat nu poate fi tratata ca „activitate dependenta” in sensul art. 7 pct. 1 din Proiectul Codului Fiscal in forma adoptata de Senat.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<