Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut dreptate in cazul medicului roman, absolvent de Drept, care nu a fost lasat sa practice si avocatura, informeaza Mediafax.
Mircea Mateescu, nascut in 1953, nu a fost admis la stagiatura,sustinand ca a fost obligat sa aleaga intre practica medicala si profesia de avocat. CEDO a decis ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la viata privata.
Reclamantul are propriul cabinet medical la Bucuresti si o experienta de 18 ani ca medic. In anul 2006, acesta a terminat Facultatea de Drept si a absolvit examenul de barou. Cererea de admitere la stagiatura i-a fost respinsa de Barou, reclamantul sustinand ca a fost obligat sa aleaga intre cele doua profesii.
In anul 2009, actiunea sa in instanta a fost respinsa de Inalta Curte. A urmat adresarea catre CEDO, cu sustinerea ca i s-a interzic practicarea in simultan a acelor doua profesii.
Mircea Mateescu a cerut dauna materiale de 14.655 de euro, pentru veniturile de care a fost lipsit pe perioada cand nu a fost lasat sa practice avocatura. Reclamantul a mai cerut 1 euro cu titlu de prejudiciu moral si 6.210 euro pentru cheltuieli de judecata.
CEDO a decis ca reclamantului i s-a incalcat dreptul la viata privata si a adism dauna de 1 euro si suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli de judecata, in conditiile in care legea nu prevede incompatibilitate intre cele doua profesii.
Profesiile incompatibile cu profesia de avocat: activitatea salarizata în cadrul altor profesii decât cea de avocat, ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri si exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert, informeaza Mediafax.
Aceeasi lege prevede compatibilitate intre profesia de avocat si urmatoarele profesii: deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judetene, activitati si functii didactice în învatamântul juridic superior, activitatea literara si publicistica si calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuala, consilier în proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, mai subliniaza sursa amintita.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<