Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut dreptate in cazul medicului roman, absolvent de Drept, care nu a fost lasat sa practice si avocatura, informeaza Mediafax.
Mircea Mateescu, nascut in 1953, nu a fost admis la stagiatura,sustinand ca a fost obligat sa aleaga intre practica medicala si profesia de avocat. CEDO a decis ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la viata privata.
Reclamantul are propriul cabinet medical la Bucuresti si o experienta de 18 ani ca medic. In anul 2006, acesta a terminat Facultatea de Drept si a absolvit examenul de barou. Cererea de admitere la stagiatura i-a fost respinsa de Barou, reclamantul sustinand ca a fost obligat sa aleaga intre cele doua profesii.
In anul 2009, actiunea sa in instanta a fost respinsa de Inalta Curte. A urmat adresarea catre CEDO, cu sustinerea ca i s-a interzic practicarea in simultan a acelor doua profesii.
Mircea Mateescu a cerut dauna materiale de 14.655 de euro, pentru veniturile de care a fost lipsit pe perioada cand nu a fost lasat sa practice avocatura. Reclamantul a mai cerut 1 euro cu titlu de prejudiciu moral si 6.210 euro pentru cheltuieli de judecata.
CEDO a decis ca reclamantului i s-a incalcat dreptul la viata privata si a adism dauna de 1 euro si suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli de judecata, in conditiile in care legea nu prevede incompatibilitate intre cele doua profesii.
Profesiile incompatibile cu profesia de avocat: activitatea salarizata în cadrul altor profesii decât cea de avocat, ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri si exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert, informeaza Mediafax.
Aceeasi lege prevede compatibilitate intre profesia de avocat si urmatoarele profesii: deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judetene, activitati si functii didactice în învatamântul juridic superior, activitatea literara si publicistica si calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuala, consilier în proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, mai subliniaza sursa amintita.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<