Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut dreptate in cazul medicului roman, absolvent de Drept, care nu a fost lasat sa practice si avocatura, informeaza Mediafax.
Mircea Mateescu, nascut in 1953, nu a fost admis la stagiatura,sustinand ca a fost obligat sa aleaga intre practica medicala si profesia de avocat. CEDO a decis ca acestuia i-a fost incalcat dreptul la viata privata.
Reclamantul are propriul cabinet medical la Bucuresti si o experienta de 18 ani ca medic. In anul 2006, acesta a terminat Facultatea de Drept si a absolvit examenul de barou. Cererea de admitere la stagiatura i-a fost respinsa de Barou, reclamantul sustinand ca a fost obligat sa aleaga intre cele doua profesii.
In anul 2009, actiunea sa in instanta a fost respinsa de Inalta Curte. A urmat adresarea catre CEDO, cu sustinerea ca i s-a interzic practicarea in simultan a acelor doua profesii.
Mircea Mateescu a cerut dauna materiale de 14.655 de euro, pentru veniturile de care a fost lipsit pe perioada cand nu a fost lasat sa practice avocatura. Reclamantul a mai cerut 1 euro cu titlu de prejudiciu moral si 6.210 euro pentru cheltuieli de judecata.
CEDO a decis ca reclamantului i s-a incalcat dreptul la viata privata si a adism dauna de 1 euro si suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli de judecata, in conditiile in care legea nu prevede incompatibilitate intre cele doua profesii.
Profesiile incompatibile cu profesia de avocat: activitatea salarizata în cadrul altor profesii decât cea de avocat, ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri si exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert, informeaza Mediafax.
Aceeasi lege prevede compatibilitate intre profesia de avocat si urmatoarele profesii: deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judetene, activitati si functii didactice în învatamântul juridic superior, activitatea literara si publicistica si calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuala, consilier în proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, mai subliniaza sursa amintita.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<