Astazi, Guvernul se intruneste pentru aprobarea unui proiect de ordonanta de urgenta. Transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat efectuate de RO e-Transport vor fi monitorizate si se va reveni la obligatia declararii datelor in sistem.
Bunuri cu risc fiscal ridicat
ANAF va emite un ordin prin care se vor stabili care sunt toate bunurile cu risc fiscal ridicat. Conform ordinului privind e-Factura de la inceputul anului, lista de bunuri cu risc fiscal ridicat ar putea include: legume, fructe, bauturi alcoolice, produse minerale, imbracaminte si incaltaminte.
Sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune, conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ. Dupa declararea unui transport de bunuri vor genera un cod unic de inregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi si alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrata a datelor.
"Sistemul RO e-Transport va utiliza date si informatii detinute la nivelul institutiilor sau autoritatilor publice cu atributii in domeniul transportului rutier si va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane", se explica in document.
Sistemul Ro e-Transport include achizitie si livrare
Transporturile de bunuri vor fi monitorizate in ceea ce priveste achizitiile si livrarile intracomunitare, al celor care fac obiectul operatiunilor vamale. Totodata, se va realiza si monitorizarea bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national. In functie de tipul operatiunii, de beneficiar sau dupa caz, de furnizorul din Romania, revine obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat.
Obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport revine depozitarului doar in cazul in care bunurile cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare sunt descarcate temporar pe teritoriul Romaniei.
Amenzi pentru cei care nu se inscriu in sistem
Cei care nu se inscriu in sistem risca sa atraga amenzi de pana la 100.000 lei. Nedeclararea in sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepseste cu amenda de la 10.000 la 50.000 in cazul persoanelor fizice, iar in cazul persoanelor juridice amenda se incadreaza intre 20.000 lei si 100.000 lei. Totodata, conducatorul vehiculului de transport are obligatia de a prezenta la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane documentele care insotesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. In caz contrar, soferul va fi sanctionat cu o amenda de la 5.000 lei pana la 10.000 lei.
Cu experienta in zona de content writing, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor explicatii legate de legislatia actuala si aplicarea acesteia in concordanta cu prevederile in vigoare. Noutati si modificari din lege, dar si clarificari detaliate despre cum ne putem descurca mai simplu si mai rapid in hatisul legislativ actual.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea are prevazuta in regulamentul intern o pauza de masa de 45 de min, care nu este inclusa in timpul de lucru program de lucru de 8 ore. Sistemul e astfel setat incat angajatii se ponteaza intr-o aplicatie, iar ziua de munca e completa doar cand au 8 ore si 45 de minute, bineinteles cu documentarea celor 45 de minute ca pauza de masa si prevederi corespunzatoare in regulamentul intern. Este necesara acum introducerea programului de lucru 12 cu 24, 12 cu 48. Avand in vedere prevederea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nivelul de studii, care nu este un camp prezent in vechiul registru, trebuie introdus pentru fiecare salariat in REGES-ONLINE. Ne puteti spune daca se va introduce nivelul de studii al persoanei care ocupa postul respectiv sau nivelul de studii al postului ocupat de persoana respectiva? De ex. pentru un salariat absolvent de master angajat pe postul de agent de vanzari vom declara studii medii sau studii superioare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a carei activitate a inceput in luna februarie 2025 va intra in concediu prenatal la inceputul lunii iunie 2025. Aceasta are functia de baza la un al angajator. Avand in vedere ca are mai putin de 6 luni de activitate la societatea noastra, va rog sa ne spuneti cum este corect sa procedam in perioada concediului medical. Ce variante sunt in aceasta situatie? Poate fi remunerata in continuare angajata in aceasta perioada? Daca da, cum se ponteaza si cum se calculeaza remuneratia care i...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<