Cerere privind incuviintarea executarii unei sentinte pronuntata de Curtea Internationala de Arbitraj . Manualul Contabilului Incepator - stick USB Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
(I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 1450 din 15 februarie 2007)
Cuprins pe materii.
Drept international privat. Cerere privind incuviintarea executarii unei sentinte pronuntata de Curtea Internationala de Arbitraj .
Index alfabetic:
- Drept international privat.
- Cerere privind incuviintarea executarii unei sentinte pronuntata de Curtea Internationala de Arbitraj .
- Legea nr. 105/1992: art. 171-178.
In aprecierea indeplinirii conditiilor prevazute de art.171-178 din Legea nr.105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat trebuie tinut seama de faptul ca valoarea probanta a unui act juridic este determinata de legea locului unde el a fost indeplinit – respectiv reglementarile de fond si procedura pe care trebuie sa le respecte Curtea Internationala de Arbitraj ce functioneaza in alt stat decat Romania.
Acest principiu, combinat cu vointa partilor de a se supune unor reguli ale unui arbitraj international, determina incuviintarea executarii sentintei pronuntate de Curtea Internationala de Arbitraj, pe teritoriul Romaniei.
Reclamanta S.N.P. „P.” SA a chemat in judecata paratele SC P. SRL Ploiesti si SC U.M.D. SRL si a solicitat incuviintarea executarii sentintei pronuntate de Curtea Internationala de Arbitraj in cauza 11490/BD din 8 iulie 2002.
In motivarea actiunii reclamanta arata ca prin hotararea mentionata a obligat cele doua parate in solidar – impreuna si cu C.O.S. Ltd. Nigeria la plata sumei de 734.900 USD (plata principala) si plata dobanzii calculate pana la data formularii Cererii de Arbitraj in suma de 148.968 USD.
Tribunalul Prahova, Sectia civila, prin sentinta nr.94 din 25 ianuarie 2005 a admis cererea reclamantei si a incuviintat executarea sentintei pronuntate de Curtea de Arbitraj, cauza 11490/DB la data de 8 iulie 2002.
Instanta a retinut ca sunt indeplinite conditiile legale prevazute de Legea nr.105/1992, Legea nr.139/1990 privind recunoasterea hotararilor arbitrale in Romania.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia civila, prin decizia nr.1011 din 11 octombrie 2005 a admis apelul paratelor, a schimbat in tot sentinta si pe fond a respins cererea de executare a sentintei pronuntate de Curtea Internationala de Arbitraj la data de 8 iulie 2002.
Instanta de apel a retinut ca cererea de incuviintare a executarii (exequrtur) nu indeplineste cerintele de forma speciala, cererea nefiind insotita de dovada caracterului definitiv al hotararii arbitrale straine, dovada caracterului executoriu al actului jurisdictional eliberat de catre Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert din Paris, ambele traduse (respectiv prevederile art.171 alin.1 lit.b si alin.2, art.175 cu aplicarea art.181 din Legea nr.105/1992).
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs reclamanta SC „P.” SA. Se sustin, in esenta, ca sunt indeplinite, in speta, toate conditiile prevazute de Legea nr.105/1992 pentru executarea unei hotarari straine arbitrale, pe teritoriul Romaniei.
La termenul din 7 decembrie 2006 Inalta Curte de Casatie si Justitie a incuviintat la cererea recurentei proba cu inscrisuri – proba permisa de art.305 Cod procedura civila.
Recurenta a depus documentele prevazute in adresa de inaintare inregistrata la instanta suprema la 5 februarie 2007.
Examinand recursul in raport de actele astfel depuse se constata ca acesta este fondat.
Litigiul arbitral s-a desfasurat conform conventiei partilor in temeiul regulilor arbitrajului international. De principiu, hotararea arbitrala straina este recunoscuta pe teritoriul Romaniei daca indeplineste conditiile prevazute de Legea nr.105/1992.
Reclamanta a facut dovada indeplinirii conditiilor prevazute de art.171-178 din Legea nr.105/1992.
In aprecierea indeplinirii acestor conditii trebuie tinut seama de faptul ca valoarea probanta a unui act juridic este determinata de legea locului unde el a fost indeplinit – respectiv reglementarile de fond si procedura pe care trebuie sa le respecte Curtea Internationala de Arbitraj ce functioneaza in alt stat decat Romania.
Acest principiu, combinat cu vointa partilor de a se supune unor reguli ale unui arbitraj international, determina incuviintarea executarii sentintei pronuntate de Curtea Internationala de Arbitraj in cauza 11490/BD din 8 iulie 2002, pe teritoriul Romaniei.
Cu remarcile susmentionate privind depunerea de acte in fata instantei de recurs, s-a casat hotararea curtii de apel cu consecinta mentinerii sentintei tribunalului, prin aplicarea prevederilor art.312 alin.1 Cod procedura civila
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri