Legea nr. 91/2014 a intrat in vigoare iar prevederile se aplica din data de 6 iulie 2014. Conform legii, parintii/ reprezentantii legali ai copiilor vor beneficia de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor.
Legea nr. 91/2014 are efecte asupra angajatorilor privati si asupra celor publici, cu mentiunea ca amenzile instituite de inspectorii de la Inspectia Muncii fiind de 500-1500 de lei.
In mod concret, cu 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, unul dintre parintii copilului va depune o cerere prin care solicita ziua libera in vederea ingrijirii sanatatii copilului.
Daca ambii parinti solicita zi libera in acelasi an, li se va interzice dreptul de amai beneficia de prevederile acestei legi.
Tot in data de 6 iulie a intrat in vigoare si Legea nr. 94 din 2014. Aceasta spune ca anumite categorii de salariati vor beneficia de vouchere de vacanta, acestea reprezentand maxim 6 salarii de baza minime brute pe an.
Iata si categoriile de salariati care vor putea beneficia de vouchere de vacanta:
- salariatii din institutiile publice si din institutiile publice locale;
- salariatii din regiile autonome;
- salariatii din societati la care statul este actionar majoritar sau unic
- salariatii din societatile si companiile nationale.
Legea nr. 94/2014 prevede faptul ca voucherele sunt suportate integral de angajator si vor fi emise online de catre Autoritatea Nationala pentru Turism. Cu ajutorul voucherelor de vacanta, beneficiarii vor cumpara pachete de servicii turistice.
Conform Legii nr. 94/2014, voucherul de vacanta anuleaza posibilitatea de a mai beneficia de prima de vacanta sau bilete de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati un raspuns legat de fisierul .xml generat de aplicatia locala de resurse umane, transformat in .rsv si incarcat in reges.inspectiamuncii.ro. Acest fisier .xml trebuie sa contina toate angajarile/modificarile/incetarile de contracte individuale de munca din anul 2011 pana in prezent sau numai angajatii activi in ziua transmiterii Revisalului? Am primit un raspuns de la firma care ne furnizeaza aplicatia de resurse umane, astfel: "Aplicatia este conceputa in asa fel incat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va prezint urmatoare speta: un salarit are CIM cu timp partial, 20 ore pe luna si lucreaza cate 5 ore pe zi, miercurea. In luna aprile 2022 are cm pentru perioada 29-30.04.2022, vinerea si sambata, deci nici o zi de miercuri . Pentru luna mai 2022 a adus cm pentru perioada 01-05.05.2022, in continuare, in acest interval este o sigura zi de miercuri in care trebuia sa lucreze. In aceste conditii cum se inregisteaza acest concediu medical, cum se plateste si cum ii calculam zilele de stagiu.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna Septembrie vor sosi in companie un numar de 200 de angajati din Sri Lanka, pe o perioda de un an, in baza unui contract de detasare incheiat intre compania noasta si o entitate din Sri Lanka. Avand in vedere faptul ca acestia nu apar in statele de plata si D112 intocmita de catre companie, salariile platindu-se local in tara de origine, avem urmatoarele intrebari: - care sunt obligatiile companiei din punct de vedere ITM si IGI: exista anumite documente/informari care se depun...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<