Legea nr. 91/2014 a intrat in vigoare iar prevederile se aplica din data de 6 iulie 2014. Conform legii, parintii/ reprezentantii legali ai copiilor vor beneficia de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor.
Legea nr. 91/2014 are efecte asupra angajatorilor privati si asupra celor publici, cu mentiunea ca amenzile instituite de inspectorii de la Inspectia Muncii fiind de 500-1500 de lei.
In mod concret, cu 15
zile lucratoare inainte de vizita la medic, unul dintre parintii copilului va depune o cerere prin care solicita ziua libera in vederea ingrijirii sanatatii copilului.
Daca ambii parinti solicita zi libera in acelasi an, li se va interzice dreptul de amai beneficia de prevederile acestei legi.
Tot in data de 6 iulie a intrat in vigoare si Legea nr. 94 din 2014. Aceasta spune ca anumite categorii de salariati vor beneficia de vouchere de vacanta, acestea reprezentand maxim 6 salarii de baza minime brute pe an.
Iata si categoriile de salariati care vor putea beneficia de vouchere de vacanta:
- salariatii din institutiile publice si din institutiile publice locale;
- salariatii din regiile autonome;
- salariatii din societati la care statul este actionar majoritar sau unic
- salariatii din societatile si companiile nationale.
Legea nr. 94/2014 prevede faptul ca voucherele sunt suportate integral de angajator si vor fi emise online de catre Autoritatea Nationala pentru Turism. Cu ajutorul voucherelor de vacanta, beneficiarii vor cumpara pachete de servicii turistice.
Conform Legii nr. 94/2014, voucherul de vacanta anuleaza posibilitatea de a mai beneficia de prima de vacanta sau bilete de odihna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania drumuri cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a. Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori calificati, NEcalificati detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<