Pe masura ce economia isi revine, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa elimine treptat masurile de contracarare a crizei. Intrebarea este: cand?
Cea mai grava recesiune survenita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a sters cu buretele peste 4 milioane de locuri de munca in Europa, rezultat al eforturilor depuse in ultimul deceniu. Si, intrucat rata somajului continua sa creasca, desi intr-un ritm mai lent, se asteapta ca acest numar sa ajunga la 7,5 milioane pana la sfarsitul lui 2010.
Pierderile ar fi putut fi si mai mari. In raportul Comisiei Europene publicat astazi, se afirma ca somajul nu a crescut atat de abrupt pe cat se estima, in conditiile scaderii productiei. Raportul pune acest lucru pe seama unei combinatii de masuri anticriza si sprijin financiar din partea UE, care a avut impact direct asupra pietelor muncii.
Cand criza economica a cuprins Europa, majoritatea tarilor au luat masuri pentru a preveni concedierile masive. Unele dintre ele si-au extins sistemele de protectie sociala astfel incat acestea sa includa mai multe persoane fara loc de munca si au depus eforturi pentru a limita salariile, in special in randul functionarilor publici. De asemenea, multe tari au majorat sprijinul financiar acordat sistemelor care incurajeaza intreprinderile sa reduca programul de lucru al angajatilor, in loc sa ii concedieze.
Potrivit raportului, acest tip de masuri au salvat zeci de mii de locuri de munca. Insa ele ar trebui sa fie temporare. In prezent, economia isi revine, iar Comisia Europeana avertizeaza ca aceste masuri ar putea sa impiedice cresterea economica si sa conduca la o prelungire a somajului.
Raportul mai afirma ca tarile cu cele mai puternice economii ar trebuie sa inceapa sa elimine subventiile pentru locuri de munca si alte masuri de protejare a salariatilor si sa treaca la reforme pe termen lung menite sa duca la crearea unei piete a muncii mai flexibile si mai sigure.
Ce se va intampla insa cu tarile ale caror perspective nu sunt foarte incurajatoare, in special cu cele care si-au marit deficitul bugetar in incercarea de a-si consolida economiile? Comisia recomanda ca acestea sa-si redirectioneze eforturile, trecand de la protejarea locurilor de munca, la crearea acestora, astfel incat somerii sa nu ramana prea mult timp inactivi. Comisia a adaugat ca tarile care se vor confrunta, anul viitor, cu cele mai grele pierderi de locuri de munca, vor putea sa isi mentina masurile actuale.
Raportul urmeaza sa ajunga pe masa de lucru a ministrilor europeni ai muncii si face parte din pregatirile pentru un nou plan european de crestere economica si ocupare a fortei de munca. Ultimul dintre acestea, Strategia de la Lisabona, expira in 2010.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate care isi desfasoara activitatea in domeniul transporturi si care are incheiate contracte pentru lucrari a caror executare depinde de conditiile meteo transporturi agregate pentru pietruire si asfaltare drumuri are perioade in care salariatii lucreaza mai putin decat norma de lucru; de exemplu, in luna noiembrie un salariat a lucrat 128 ore in loc de 168. Societatea a cazut de comun acord cu salariatii sa fie platite salariile integral in luna respectiva, cu conditia ca acestia sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care un angajat opteaza pentru inrolare ca soldat rezervist pe o perioada de 10 zile, se transmite suspendarea in Revisal? cu ce articol? Angajatorul are vreo obligatie de plata pe perioada aceasta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<