Infractiuni virtuale
Infractiunile capata noi forme in fiecare zi, iar cei care incalca legea astazi se folosesc de mijloace tehnice avansate cu ajutorul carora cu greu mai pot fi prinsi de autoritati. Un exemplu elocvent este cel al fraudelor pe internet, care capata numeroase forme. De la trimiterea de email-uri prin intermediul carora i se cer persoanei vizate o serie de taxe in schimbul unor premii fantoma, si pana la furturi de identitate.
Astazi as dori sa vorbesc in special despre riscul fraudelor in cazul achizitionarii de produse cu pret fix sau prin licitatii on-line. Am auzit cu totii despre binecunoscutul site de vanzari pe internet „E-bay” pe care o parte dintre noi l-am si folosit.
Desi acest serviciu este benefic, permitand achizitonarea unor produse mai greu de gasit la noi, la preturi bune, este si un mijloc foarte usor prin care poti deveni dintr-un simplu cumparator, victima unor furturi virtuale. Mai exact, tipul acesta de frauda se desfasoara prin prezentarea in site-urile de vanzari a unor obiecte care nu apartin infractorului. Dupa incasarea banilor, produsele ce au facut obiectul tranzactiei nu mai sunt livrate. Plata fiind facuta prin intermediul bancii catre asa-zisul vanzator, pagubitului nu ii ramane decat sa isi ia masuri de prevenire pentru data viitoare.
Dar care sunt mai exact masurile de care e bine sa tinem cont atunci cand cumparam sau licitam pentru un produs intr-un site de specialitate? Mai intai, trebuie sa luam contact telefonic cu vanzatorul si sa ne asiguram de calitatile produsului si de orice alte detalii referitoare la provenienta lui. Este normal apoi sa verificam daca acea persoana a mai vandut si alte produse prin intermediul acelui site. Ii putem vedea astfel reputatia creata de respectarea (sau nerespectarea, dupa caz) a angajamentelor anterioare. Cititi cu atentie comentariile cumparatorilor anteriori si aflati neaparat care sunt costurile de expeditie, garantia, termenele de returnare etc. O atentie sporita trebuie sa o acordati modalitatilor de plata printre care se numara si cea cu cardul. Nu putini sunt cei care au completat diverse formulare on-line cu datele despre contul lor ori chiar parolele de acces ale card-urilor, si au ramas astfel fara sume considerabile.
In definitiv, cumpararea electronica este unul dintre serviciile revolutionare oferite de Internet, si n-ar fi cinstit sa generalizam tipul acesta de infractiuni referindu-ne la toate site-urile care ofera o astfel de modalitate de achizitionare a produselor dorite. Important este sa fim permanent in garda cand vine vorba de e-commerce, pentru ca doar altfel vom fi fericiti cu alegerile noastre.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri