Judecatoria Targu Jiu ne arata prin Hotararea nr. 2398/2021 cum functioneaza instituirea curatelei pentru unul dintre parinti.
Prin cerere de chemare in judecata, petenta (fiica) a solicitat instituirea curatelei pentru intimatul A.A.
in vederea apararii intereselor acestuia in conditii corespunzatoare, a administrarii bunurilor acesteia, a luarii masurilor necesare pentru intimat, a caror rezolvare nu sufera amanare, cat si reprezentarea acestuia la orice autoritate publica, precum si in fata oricaror persoane fizice sau juridice.
A aratat ca intimatul, tatal sau , este o persoana cu afectiuni grave de sanatate, fiind diagnosticat cu dementa senila, boala care s-a agravat constant, fiind in prezent in stadiul de dementa avansata. Petenta a invederat instantei ca mama sa, care locuieste impreuna cu intimatul este, de asemenea, o persoana in varsta, are 71 de ani, avand propriile afectiuni de sanatate, care o impiedica sa rezolve in numele intimatului anumite aspecte si situatii ce implica plecatul din locuinta.
Petenta a invederat instantei ca ea se implica si ii ajuta pe ambii parinti, cu atat mai mult cu cat locuieste in apartamentul invecinat cu cel al parintilor, fiind alaturi de ei tot timpul.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 105 si 106 Cod civil, art. 178 alin. 1 lit. a, art. 183 alin. 1 Cod civil, precum si dispozitiile art. 25 din Legea nr. 448/2006.
Intimatul nu a formulat intampinare in cauza insa a precizat in fata instantei de judecata ca doreste sa fie reprezentat de fiica sa.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri, din a caror analiza instanta constata si retine ca in fapt, petenta este fiica intimatului, acesta fiind diagnosticat cu dementa senila si Alzheimer, potrivit inscrisurilor medicale de la filele 20-27 din dosar.
Intimatul locuieste impreuna cu sotia sa, in varsta de 71 de ani, care este, la randul sau, suferinda, cei doi soti locuind intr-un apartament care comunic cu apartamentul in care locuieste petenta, fiica lor; petenta este cea care se ocupa cu aprovizionarea si ingrijirea parintilor sai, le procura medicamentele de care au nevoie si le acorda tot sprijinul de care au nevoie, asa cum rezulta din referatul de ancheta sociala aflat la fila 42 din dosar; instanta retine ca petenta lucreaza in calitate de profesor la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Tg.-J__, nu este inscrisa in cazierul judiciar si, potrivit adeverintei medicale atasate la dosar, este clinic sanatoasa si nu figureaza in evidentele speciale medicale.
Potrivit prevederilor art. 178 alin. 1 lit. a Cod civil, daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa isi administreze bunurile sau sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu isi poate numi un reprezentant sau un administrator, iar dispozitiile art. 180 Cod civil, prevad faptul ca poate fi numit curator orice persoana fizica avand deplina capacitate de exercitiu si care este in masura sa indeplineasca aceasta sarcina.
Instanta retine asadar faptul ca intimatul se afla in situatia descrisa de texul legal mentionat, iar petenta indeplineste cerintele legale pentru a fi numit curator si a solicitat sa fie numita curator pentru tatal sau, intimatul A.A.
Potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 448/2006 republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana cu handicap, indiferent de varsta si care este in imposibilitate totala sau partiala de a-si administra bunurile personale, beneficiaza de protectie juridica sub forma curatelei sau tutelei si de asistenta juridica.
Prin urmare, constatand ca intimatul, din cauza problemelor medicale nu poate sa ia masurile necesare pentru a-si reprezenta interesele respectiv pentru incasarea pensiei si a altor drepturi banesti care i se cuvin, pentru ridicarea tratamentului lunar, urmeaza ca instanta sa numeasca curator pentru intimatul A. A., pe petenta B. B., urmand ca aceasta sa exercite urmatoarele drepturi, dupa cum urmeaza : dreptul de administrare a bunurilor, dreptul a ridica pensia, dreptul de reprezentare in fata institutiilor bancare in vederea deschiderii/inchiderii unui cont/depozit bancar, dreptul de reprezentare in fata institutiilor publice si private in vederea ocrotirea drepturilor si intereselor intimatului, dreptul de reprezentare in fata oricaror institutii/persoane juridice pentru ocrotirea drepturilor si intereselor intimatului.