In ce situatii se poate suspenda
judecata
in fata instantei civile?
Pentru ca instanta sa pronunte cat mai repede o solutie intr-o cauza civila,
judecata
trebuie sa se desfasoare fara intreruperi (de precizat, nu avem in vedere aici oprirea cursului judecatii prin acordarea termenelor de judecata).
In diferite situatii, cursul judecatii poate fi oprit, legea stabilind expres anumite cazuri care au la baza motive solide.
Astfel, judecata pricinilor se suspenda de drept in urmatoarele cazuri:
1. prin moartea uneia din parti, afara de cazul cand partea interesata cere termen pentru introducerea in judecata a mostenitorilor; Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Fise distractive pentru gradinita Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
2. prin interdictie sau punere sub curatela a unei parti pana la numirea tutorelui sau curatorului;
3. prin moartea mandatarului uneia din parti, intamplata cu mai putin de 15 zile inainte de ziua infatisarii;
4. prin incetarea functiei tutorelui sau curatorului;
5. prin deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului asupra reclamantului, in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile.
Cu toate acestea, daca faptele aratate mai sus s-au ivit dupa inchiderea dezbaterilor, pronuntarea unei hotarari in cauza nu poate fi impiedicata.
Legea lasa la latitudinea instantei de judecata suspendarea unei cauze daca dezlegarea acesteia atarna in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati. Incidentul procedural se poate ivi si in momentul in care s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune. Trebuie sa precizam ca in acest ultim caz infractiunea trebuie sa influenteze in mod determinant hotararea ce se va da in cauza civila.
Daca niciuna dintre parti nu a cerut in scris judecarea in lipsa cauza se suspenda in momentul (...)
>>>
Citeste Integral
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri