Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu cu Niculina Toader: Avocat si mediator in anul 2014



Suntem avocati si mediatori, profesionisti trecuti prin bancile celor mai bune scoli ce ne-au pregatit pentru a ne reprezenta clientii cu rezultate maxime. Cateodata, cele doua profesii se bat cap in cap. Mediatorul este profesionistul care priveste beneficiile ambelor parti, in mod complet neutru. Avocatul este profesionistul care priveste catre beneficiul maxim pentru clientul sau.
 
Cum reusim sa facem cele doua profesii sa isi gaseasca unitatea, sa isi descopere beneficiile perfect conturate si optim adaptate pentru fiecare caz in parte? Cum procedam cand suntem si avocati si mediatori?


E-juridic: Numeroase voci din mediul juridic reclama imposibilitatea de a profesa ca mediator si ca avocat in mod simultan. Care sunt cele mai puternice motive care ne-ar determina sa ramanem doar avocati, fara a profesa ca mediatori?

Niculina Toader: Cele doua profesii pot convietui si se pot completa reciproc. Acest fapt rezulta chiar din legea medierii care permite incheierea unor acte care implica in mod evident cunostinte juridice si se impune de lege ferenda  sa existe prevederea legala ca cel care este mediator sa aiba si pregatire juridica. Mai mult decat atat, daca mediatorul este jurist de profesie, este si un beneficiu in folosul partilor care vin la mediere pentru ca oamenii apeleaza la mediator sa isi rezolve problema intr-un timp cat mai scurt si cu cheltuieli minime. Ori, a merge la un mediator care nu are pregatire juridica sa incheie un acord de mediere, spre exemplu, nu este sufficient, legea prevazand obligativitatea ca acel acord sa fie autentificat de un notar public sau ca instanta de judecata sa ia act de el sis a pronunte o hotatare judecatoreasca. Atat instanta, cat si notarul este clar ca vor aduce modificari esentiale acelui acord si atunci se impune intrebarea: de ce au mai mers la mediator?!


E-juridic:  Ce se intampla cu un caz pe care incercati sa il solutionati ca mediator iar partile nu ajung la un consens? Care este fluxul procedurilor care urmeaza?
 
Niculina Toader: Medierea implica in mod clar  perceperea de fiecare parte prezenta la mediere a avantajelor reale pe care aceasta le ofera: rezolvarea disputei intr-un timp  mai scurt si cu cheltuieli reduse. 

Daca partile insa au opinii diferite cu privire la problema supusa medierii, mediatorul are obligatia legala sa indrume partile a se adresa instantei de judecata  ori  institutiei abilitate potrivit legii cu competenta privind rezolvarea acelei probleme. In aceasta situatie, procedura medierii se  declara inchisa, mediatorul intocmind un proces-verbal  in acest sens, proces verbal care se semneaza de parti personal ori prin reprezentant,  eliberandu-li-se si partilor cate un exemplar.


E-juridic: Ce avantaje au avocatii care profeseaza si ca mediatori?

Niculina Toader: Avocatii care exercita ambele profesii au mai multe avantaje, unul constand in acela ca isi fac o buna publicitate tocmai datorita calitatii  pe care o au, atat ca avocat, cat si ca mediator;  ca avocat, in alte eventuale probleme, fara nicio legatura cu litigiul supus medierii,  oricare dintre partile  respective ii pot solicita serviciile, neexistand absolut nicio incompatibilitate;  ca mediator, este mult mai usor sa medieze un potential conflict, evident avand nu numai  abilitatile si pregatirea de mediator, dar si cunostintele juridice, reusind astfel sa  ajute partile sa ajunga la o intelegere care sa   nu mai necesite modificari ulterioare etc.


E-juridic: Cat de bine conlucreaza mediatorii cu avocatii si viceversa?

Niculina Toader: Destul de bine, depinde de tine cum stii sa iti alegi colaboratorii si care iti sunt pretentiile de la fiecare in parte si, in  mod cert, depinde mult si de ceea ce poti oferi si  tu, la randul tau: profesionalism, seriozitate, operativitate etc. 


E-juridic:  Ce impact vedeti pentru procedura medierii in acest moment si cu referire la intrarea in vigoare a noilor coduri penale?

Niculina Toader: Procedura medierii este benefica si in unele cauze penale si va contribui, cu siguranta, la degrevarea  instantelor, evident in cazul acelora in care este permisa medierea; de multe ori, cauzele se amanau termene la rand pentru a se face dovezi privind acoperirea prejudiciului pentru ca  aceasta problema era una importanta la individualizarea si aplicarea concreta a pedepsei in cauza respectiva. Oricum, practica isi va spune cuvantul, acum nu putem spune decat ca exersam si invatam cu totii, abia in timp se va vedea eficienta acestor prevederi.


Cabinet de Avocat Toader Niculina
Birou de Mediator Toader Niculina


Toader Niculina pe Google+


 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Interviu cu Niculina Toader: Avocat si mediator in anul 2014":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI