In Romania ai nevoie de hotarare judecatoreasca impotriva statului ca sa-ti obtii drepturile protejate de lege, cu toate ca statul si institutiile sale ar trebui sa fie primele care asigura respectarea legii.
ANAF a fost obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa plateasca unei companii dobanzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu intarziere a TVA, potrivit unui comunicat al casei de avocatura D&B David si Baias, care a reprezentat firma.
Daca toate companiile la care ANAF-ul are intarzieri la plata TVA-ului ar face la fel, impactul asupra institutiei ar fi semnificativ. La nivelul lunii septembrie, ANAF avea restante de 2,6 miliarde lei catre firme la returnarea de TVA.
Conform datelor publicate de ANAF pentru finele lui septembrie, valoarea deconturilor datorate, nesolutionate in termen legal se ridica la 2,6 miliarde de lei. Pentru aproape 17% din aceasta valoarea procesul decontarii este intarziat cu mai mult de 1 an
"Avocatii D&B David si Baias au asistat o companie in cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobanzilor pentru rambursarea cu intarziere a TVA ca urmare a prelungirii nejustificate a verificarii documentare a deconturilor de TVA si, ulterior, a inspectiei fiscale anticipate demarate pentru solutionarea acelorasi deconturi", se arata in comunicatul transmis de Mediafax.
Intr-o prima faza, Curtea de Apel Bucuresti a admis partial actiunea societatii, obligand ANAF la plata unor dobanzi de 2 milioane de lei.
Dupa recursul ANAF, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in integralitate actiunea societatii si a obligat ANAF la plata unor dobanzi de aproape 5 milioane de lei.
"Argumentatia avocatilor D&B David si Baias in acest caz a fost axata pe jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in special in speta Steaua Romana, caz reprezentat tot de avocatii D&B, potrivit careia, ca regula, procedurile interne ale autoritatilor fiscale care au determinat rambursarea cu intarziere a TVA nu suspenda cursul dobanzilor pentru sumele nerambursate la termen", se mai spune in comunicat.
Echipa de avocati care a reprezentat societatea in acest caz este formata din Dan Dascalu, Partener D&B David si Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, si Mihail Boian, avocat asociat D&B David si Baias.
Sursa: realitatea.net
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<