Deputata PNL Alina Gorghiu a declarat duminica, cu ocazia conferintei de lansare a volumului "Medierea - oxigen pentru afaceri", ca pregateste o initiativa de modificare a Legii medierii 192/2006 prin care practica medierii sa devina obligatorie pentru spetele comerciale si civile, in conditiile in care in prezent este doar o solutie alternativa la instantele clasice.
Necesitatea obligativitatii medierii tine de faptul ca sistemul romanesc de justitie este in pragul blocarii, fiind peste patru milioane de dosare pe rolul instantelor, ceea ce atrage si consecinte negative pe plan extern, problema fiind mentionata si in raporturile de tara pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), a argumentat deputatul PNL. Ea a asigurat ca in elaborarea proiectului care urmeaza a fi depus in luna septembrie se va tine cont si de punctele de vedere ale Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului de Mediere, precum si ale asociatiilor profesionale.
"Cei 3.000 de mediatori autorizati in momentul de fata nu reprezinta un numar suficient pentru a aplica acest proiect de lege, insa nivelul de pregatire este inalt, se fac foarte multa conferinte pentru pregatirea continua profesionala a acestora si cred ca o asemenea dezbatere, privind introducerea medierii obligatorii, va face sa avem o distributie cat se poate de omogena la nivel national. In prezent nu sunt distribuiti omogen pe fiecare Curte de Apel. Si solicitari de formare pentru a deveni mediator sunt foarte multe, estimez ca undeva la inceputul anului viitor numarul mediatorilor va fi in jur de 5.000, ceea ce inseamna un corp profesional suficient pentru a putea initia acest proiect de lege", a aratat deputata Alina Gorghiu.
Ea a aratat ca dupa adoptarea legii este posibila si o perioada tranzitorie de un an care sa pregateasca sistemul pentru introducerea obligativitatii medierii, dupa modelul aplicarii acestei legi in Italia.
"Apelati la mediator atunci cand va confruntati cu un litigiu. Este sfatul pe care il dau romanilor, persoane fizice si juridice. Printre prioritatile mandatului de parlamentar am asezat scoaterea din anonimat a profesiei de mediator si aducerea medierii in atentia romanilor, satui de instante aglomerate, termene amanate si cheltuieli suplimentare", a spus deputata liberala. Ea a aratat ca institutia medierii este pe drumul cel bun, in prezent fiind peste 3.000 de mediatori autorizati inregistrati in Romania, insa pregatirea profesionala a acestora si a aspirantilor trebuie continuata intens, iar volumul lansat duminica reprezinta un instrument util in acest sens.
De asemenea, prezent la eveniment, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatiu Dumbrava, a aratat ca acest proiect de lege este important si trebuie corelat cu noile coduri de procedura civila si penala care vor ajunge la Parlament in toamna acestui an. "Trebuie sa vedem in ce masura o astfel de solutie este viabila si in raport cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului de acces la justitie. Medierea pentru instanta este o alternativa mai ales pentru incarcatura de dosare de pe rolul instantelor", a evidentiat presedintele CSM. El a aratat insa ca trebuie evaluat modul in care institutia medierii poate deveni obligatorie, in conditiile in care in 2010 au fost rezolvate 258 de cauze pe rolul instantelor prin mediere. "Este un numar destul de mic, dar aceasta institutie este si la inceput si trebuie sprijinita pentru ca este in interesul societatii romanesti", a mai aratat Horatiu Dumbrava.
Totodata, deputata PSD Manuela Mitrea, care este si mediator, a subliniat ca medierea trebuie promovata mai intens si generalizata ca practica in instantele din Romania fie si numai prin prisma economiilor financiare care s-ar face la bugetul de stat, precum si de timp, prin rezolvarea unui numar mai mare de dosare de litigii fara a se mai ajunge in instante. In plus, deputatul PSD a subliniat ca prin mediere s-ar putea rezolva mult mai discret conflictele de familie.
Volumul "Medierea - oxigen pentru afaceri", aparut la Editura Universul Juridic, este coordonat de lectorul universitar drd. avocat si mediator Alina Gorghiu, ceilalti autori fiind dr. Nicolae Bogdan Codrut Stanescu, Manuela Sirbu, Mihai Munteanu si Ion Dedu. Cartea reprezinta munca de cativa ani a co-autorilor, experienta lor in medierea conflictelor business, analiza unor spete si recomandari. Ea este dedicata promovarii profesiei de mediator si a acestei solutii alternative la instantele clasice, in masura in care medierea conduce la degrevarea acestora, eliminarea cheltuielilor suplimentare si a termenelor prelungite.
Organizatorii lansarii au pregatit si o simulare a unei sesiuni de mediere a unei spete, iar, datorita componentei de formare a volumului si a conferintei de lansare, au fost acordate doua puncte de catre Consiliul de Mediere mediatorilor participanti.
Printre participantii la eveniment s-au mai numarat secretarul de stat Alina Bica din Ministerul Justitiei, rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu, presedintele Asociatiei Mediatorilor Bucuresti, Corina Dragotescu, presedintele Asociatiei de Mediatori din Domeniul Financiar Bancar, Constantin Rotaru.
Conferinta a fost organizata impreuna cu Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania, Consiliul de Mediere, Asociatia de Mediatori din Domeniul Financiar Bancar, Asociatia "Centrul Avocatilor Mediatori", Asociatia "O sansa pentru viitor", Societatea de consiliere si formare profesionala Human Toolkit, Asociatia Mediatorilor Bucuresti, Societatea Civila Profesionala de Mediatori "Botez, Stanescu, Hugel si Asociatii".