Imobilele la constructia carora s-au folosit materiale reciclate in proportie de cel putin 30% din cantitatea totala de materiale de constructii utilizate vor fi scutite de la plata impozitelor locale pe o perioada de minimum trei ani. Asta prevede un proiect de lege depus recent din Parlament.
Propunerea legislativa are ca scop imbunatatirea semnificativa a gestionarii, reciclarii si valorificarii deseurilor provenite din constructii si demolari in Romania.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca initiativa legislativa vine ca raspuns la nevoile urgente de a ne proteja sanatatea in fata poluarii aerului, de a proteja mediul inconjurator si de a incuraja economia circulara in sectorul constructiilor.
„Avem dreptul fundamental la sanatate doar pe hartie. In fapt, respiram un aer care ne otraveste, iar casele noastre stau langa munti de deseuri din constructii, unele dintre ele periculoase. Vrem sa traim intr-un mediu curat, la fel cum traiesc germanii, francezii sau spaniolii. Este momentul sa oprim poluarea rezultata in urma lucrarilor de constructii si sa ne asiguram ca drepturile noastre la sanatate si la un mediu curat sunt respectate in mod real, nu doar in teorie”, declara deputata USR Diana Buzoianu, coinitiatoarea proiectului de lege.
Propunem ca, in cazul in care la constructia unui imobil nou s-au folosit materiale reciclate in proportie de cel putin 30% din cantitatea totala de materiale de constructii utilizate, lucrarea sa beneficieze de scutiri la plata impozitelor locale pentru imobilul respectiv pe o perioada de minimum trei ani.
De asemenea,
titularii de autorizatii de construire sa aiba planuri de gestionare a deseurilor, sa ceara primariilor solutii de reciclare si valorificare a deseurilor din constructii, sa realizeze un raport la final care sa fie analizat de institutiile statului.
Autoritatile publice vor avea si ele obligatii precum folosirea a 25% materiale reciclate in lucrarile de modernizare a infrastructurii de transporturi.
„Aceasta initiativa este un pas decisiv pentru ca Romania sa-si imbunatateasca performantele in domeniul protectiei mediului si sa se alinieze cu tintele europene privind sustenabilitatea. Pe langa beneficiile ecologice evidente, aceasta lege va stimula si competitivitatea sectorului constructiilor, va deschide noi oportunitati de afaceri si va crea locuri de munca in industrii legate de reciclare si inovare tehnologica”, explica senatorul USR Remus Negoi, coinitiator al proiectului de lege.
Legea propune un cadru clar pentru colectarea, sortarea si reciclarea deseurilor din constructii si demolari (DCD), vizand valorificarea a cel putin 70% din masa deseurilor nepericuloase. Obiectivele includ crearea de politici eficiente, cresterea ratei de reciclare si reutilizare, combaterea depozitarii ilegale, promovarea demolarii selective pentru gestionarea sigura a substantelor periculoase si implementarea de standarde pentru utilizarea materiilor prime reciclate, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon si a impactului ecologic al sectorului constructiilor.
Adoptarea acestei legi va aduce beneficii majore atat pentru mediu, cat si pentru industria constructiilor, contribuind la dezvoltarea unui sector mai sustenabil si eficient. Incurajarea utilizarii materialelor reciclate va stimula dezvoltarea pietei de reciclare si va reduce impactul asupra resurselor naturale.
Gestionarea corecta a deseurilor din constructii va avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii si va oferi oportunitati de dezvoltare in domeniul infrastructurii si constructiilor civile.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.