Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lazea: Romania ocupa locul doi in Europa in functie de inegalitatea distributiei veniturilor


Romania ocupa locul doi in Europa, dupa Letonia, din punct de vedere al inegalitatii distributiei veniturilor, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

Primul pas spre rezolvarea problemei este intelegerea faptului ca nu exista pranz gratuit. Intotdeauna, cineva trebuie sa plateasca atunci cand se fac excese financiare. De regula, oamenii incearca pe toate caile posibile sa faca pe altcinevca sa plateasca pentru consumul lor in exces fata de posibilitati", a spus Lazea la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

El s-a referit la problemele din Romania din punct de vedere al sectorului public si a prezentat si mai multe strategii generale pentru amanarea rezolvarii problemelor.

Economistul a aratat ca, in general, una dintre strategiile posibile pentru solutionarea problemelor este redistribuirea veniturilor de la populatia bogata la cea saraca.

"Cea mai mare parte a populatiei poate trai mai bine, in mod sustenabil, daca exista un contract social intern, prin care paturile bogate sa accepte sa cedeze o parte din veniturile lor paturilor sarace. Aceastea din urma insa trebuie sa dovedeasca faptul ca merita un astfel de sacrificiu", a afirmat Lazea.

El a precizat ca in Romania "ambele drumuri sunt blocate", ceea ce inseamna ca statul a ajuns la un coeficient Gini (de distributie a veniturilor) de 0,36, al doilea in Europa dupa Letonia. Cu cat creste coeficientul Gini, cu atat este mai inegala distributia venitului.

"Asta inseamna ca depasim din punct de vedere al inegalitatii veniturilor Portugalia, Grecia si state sudice", a spus Lazea.

Alte strategii prezentate de economist au insemnat recurgerea la populism, recurgerea la imprumuturi externe si amanarea responsabilitatii individuale.

"Liderii populisti promit rezolvari usoare, fara costuri pentru populatie, care intotdeauna se dovedesc iluzorii. (…) Astfel, cel mai mare pericol in intreaga Europa il constituie recrudescenta mesajelor economice populiste", a continuat oficialul BNR.

El a aratat ca populismul nu are culoare politica si presupune ca intotdeauna vina apartine altora - straini, rromi, bancheri, evrei etc.

"Pe termen lung, nota de plata este intotdeauna mai mare pentru tarile care urmeaza politici populiste", a adaugat Lazea.

In ceea ce priveste apelarea la imprumuturi externe, Lazea a spus ca acestea pot fi de multe ori prea costisitoare.
"Imprumuturile vor trebui insa rambursate si, de multe ori, costul total al imprumutul excede cu mult beneficiul initial", a spus economistul-sef al bancii centrale, subliniind importanta investitiilor straine directe si a fondurilor nerambursabile europene.

El a mentionat ca Romania a trecut in ultimele decenii de doua ori prin faza de recurgere masiva la imprumuturi externe, in perioadele 1965 - 1980 si 2000 - 2009

Lazea: Introducerea cotei progresive este exclusa din start; solidaritatea nu functioneaza in Romania

Introducerea unei cote progresive de impozitare este "exclusa din start", intr-un mediu in care oamenii bogati nu sunt dispusi sa ii sprijine pe ceilalti, care stau si asteapta serviciile sociale, considera economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Nu o sa fac o recomandare pentru introducerea unei cote progresive pentru ca in acest mediu este exclusa din start", a spus economistul, la o dezbatere cu tema "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

El a mai spus ca un sistem de solidaritate sociala nu functioneaza in Romania.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat saptamana trecuta ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor.

Premierul Emil Boc a declarat ulterior ca mentinerea cotei unice de impozitare de 16% ramane un obiectiv fundamental al Guvernului.

Sursa Mediafax 21/07/2010


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Lazea: Romania ocupa locul doi in Europa in functie de inegalitatea distributiei veniturilor":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI