O persoana fizica cu domiciliul in Romania, care voi incheia un contract de munca cu o societate din Germania, activitatea urmand sa o desfasor de la domiciliu sau ocazional in deplasare la clienti aflati in diferite tari UE.
Pentru venitul obtinut de la angajatorul german am vreo obligatie declarativa si am obligatia platii anumitor contributii catre bugetul de stat roman? Ce se intampla cu stagiul meu de cotizare-sanatate,pensii- pe perioada desfasurarii acestui contract?
Exista posibilitatea ca in aceasta perioada sa am un contract de munca incheiat si cu o societate din Romania?
Raspuns:
1) Potrivit prevederilor art.55 alin 4) lit. m) din Codul fiscal coroborate cu prevederile pct. 87 indice 2 din Normele metodologice de aplicare, veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului fiscal.
Din punct de vedere al contributiilor sociale,potrivit prevederilor art. 296 indice 4 alin (1) baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. Prevederea se aplica in mod asemanator si in domeniul contributiilor sociale obligatorii, potrivit art. 296 indice 15 lit. j) din Codul fiscal, sumele sau avantajele primite de catre persoane fizice rezidente din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, necuprinzandu-se in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.
Astfel, veniturile din activitați dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident care nu sunt impozabile in Romania, potrivit prevederilor Codului fiscal, nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.
2) In privinta stagiului de cotizare
Potrivit prevederilor art. 103 alin. 3) din Legea 263 /2010, in aplicarea instrumentelor juridice cu caracter international la care Romania este parte, persoanele domiciliate in strainatate pot transmite cererea prin care solicita pensie din sistemul public de pensii, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de ultimul loc in care au fost asigurate in Romania, respectiv la casa de pensii sectoriala competenta.
Potrivit prevederilor art. 111, beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale, care nu au domiciliul in Romania, pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, in conditiile legii.
Prestatiile de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor stabiliti in strainatate, aferente drepturilor prevazute la art. 19 alin. (2), pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.
Cheltuielile generate de transferul in strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suporta de beneficiar, cu exceptia platilor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plata, aprobata cu modificari prin Legea 197/2010, in cazul acestora din urma comisioanele fiind suportate, proportional, de catre beneficiar si de catre casele teritoriale de pensii, respectiv de catre casele sectoriale de pensii.
Cheltuielile generate de transferul din strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, cuvenite si neincasate, se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Astfel, in cazul in care ati contribuit la sistemul de pensii din Germania, se poate solicita pensie din Germania, sau se poate transfera in Romania, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte.Se obtine formularul E104 din statul in care s-a efectuat contributia
3) stagiul de cotizare-sanatate
Potrivit prevederilor art. 214 alin (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele asigurate din statele cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii beneficiaza de servicii medicale si alte prestatii acordate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.
Pentru a beneficia de servicii