CSM a facut mai multe precizari referitoare la avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra proiectului Legii nr.169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra proiectului Legii nr.169/2017, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass-Media este abilitat sa furnizeze urmatoarele precizari:
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotararea nr.1533/29.11.2016 prin care a avizat favorabil cu observatii proiectul de lege.
In cuprinsul observatiilor care au insotit acest aviz consultativ Plenul Consiliului a apreciat ca: "de principiu, masura compensatorie propusa de art.1 pct.2 din proiectul de lege, nu ar trebui sa devina incidenta doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerata executata in vederea acordarii liberarii conditionate”. In opinia Plenului „compensatia pentru persoanele care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa, devine efectiva doar daca masura propusa de proiectul de act normativ vizeaza considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicata pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in spatiul necorespunzuatior".
Observatia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii privind modul cum trebuie reglementate si intelese cele 3 zile acordate compensatoriu a fost formulata cu titlu de recomandare de principiu, prin raportare la scopul concret vizat de legiuitor la acel moment, simpla luare in considerare a celor 3 zile doar la determinarea fractiei ce confera vocatie la liberarea conditionata, nefiind de natura a atinge finalitatea urmarita de initiator.
Studiile de impact ale unui act normativ trebuie realizate de catre initiatorul legii, ele fundamentand necesitatea sau oportunitatea declansarii procedurii de adoptare a actului normativ respectiv.
Modificarile aduse proiectului de lege au intervenit in procedura de legiferare ce s-a derulat in Parlament ulterior avizului acordat de CSM, fiind expresia atributului exclusiv de legiferare al puterii legiuitoare.
Avizul emis de Consiliul Superior al Magistraturii a fost unul consultativ, exprimat exclusiv pe marginea textelor de lege modificatoare inaintate de catre initiator spre analiza si avizare, astfel ca efectele concrete generate de Legea nr.169/2017 nu pot fi raportate la avizul consultativ emis de Consiliul Superior al Magistraturii in faza de proiect.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri