Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege noua: Concediu medical platit pentru burnout si evaluari periodice privind starea de sanatate mentala a angajatilor

Lege noua: Concediu medical platit pentru burnout si evaluari periodice privind starea de sanatate mentala a angajatilor
Epuizarea profesionala, numita si burnout, trebuie recunoscuta ca fenomen profesional in legislatia nationala, astfel incat angajatii sa aiba acces la suport legal si la o protectie sociala adecvata, se arata intr-un proiect de lege depus recent la Senat. 

"Burnout-ul este mai mult decat o stare de epuizare fizica si emotionala - este o problema majora de sanatate publica, cu efecte devastatoare asupra indivizilor, organizatiilor si societatii. Exemplele de cazuri nationale si internationale arata gravitatea burnout-ului netratat si subliniaza necesitatea unei interventii legislative urgente. Propunerea actuala de reglementare a burnout-ului in legislatia nationala este esentiala pentru protejarea drepturilor angajatilor si prevenirea consecintelor grave, care ar putea fi evitate prin masuri si suport corespunzator", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Propunera legislativa vizeaza reglementarea epuizarii profesionale, in scopul stabilirii unui cadru normativ clar si aplicabil pentru prevenirea, diagnosticarea fi gestionarea acestui fenomen in Romania. Prin modificarea Legii nr. 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca, a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si a Legii nr.418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, sunt propuse o serie de solutii legislative.

In randurile de mai jos redam Propunerea legislativa privind modificarea si completarea unor acte normative pentru reglementarea epuizarii profesionale (burnout). [Proiect]

Art. I - Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 5, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, epuizarea profesionala, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;"

2. La articolul 5, dupa litera r), se adauga o noua litera, lit.s) cu urmatorul cuprins:
„epuizare profesionala - stare de epuizare fizica psihica, cauzata de stresul cronic generat de conditiile de munca, care se manifesta prin distantare mentala fata de activitatea profesionala si scaderea eficientei in indeplinirea sarcinilor."

3. Dupa articolul 15, se introduce un nou articol, articolul (15'), ce va avea urmatorul cuprins:
„(1) Angajatorul va asigura, prin medicul de medicina muncii, evaluari periodice ale starii de sanatate mentala a lucratorilor expusi riscului de epuizare profesionala.
(2) Cheltuielile aferente serviciilor de consiliere psihologica pentru epuizare profesionala sunt decontate fie de angajator, fie prin asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, conform Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca sau boli profesionale. 

(3) Angajatorul organizeaza anual sesiuni de informare si constientizare pentru toti lucratorii, cu privire la semnele si simptomele epuizarii profesionale si masurile de preventie."

4. La articolul 27, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin.(4), cu urmatorul cuprins:
„(1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit.J);
b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmarire penala, dupa caz.

(2) Orice medic, inclusiv medicul de medicina a muncii aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boala profesionala sau legatd de profesiune, depistata cu prilejul prestatiilor medicale.

(3) Semnalarea prevazuta la alin. (2) se efectueaza catre autoritatea de sanatate publica teritoriala sau a municipiului Bucuresti, de indata, la constatarea cazului.

(4) Orice medic, psiholog, inclusiv medicul de medicina a muncii aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul, conform prevederilor legale, va diagnostica cazurile de epuizare profesionala."

5. La Capitolul VI, dupa Sectiunea a 3-a, se introduce o noua sectiune, Sectiunea a 4-a, intitulata „Epuizarea profesionala", care va avea urmatorul cuprins:
„34'. (1) Medicul sau psihologul care suspecteaza o epuizare profesionala, in sensul art. 5 lit.s), trimite bolnavul la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica/sectia de medicina muncii sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea stabilirii diagnosticului de epuizare profesionala.

(2) Medicul specialist de medicina muncii din clinica/sectia de medicina muncii sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor stabileste diagnosticul prezumtiv de epuizare profesionala.

(3) In termen de 30 de zile de la primirea fisei de semnalare a epuizarii profesionale transmisa de medicul prevazut la alin.(2), medicul specialist de medicina muncii din cadrul directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti confirma sau infirma epuizarea profesionala prin proces-verbal.

Art. II - Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 251 din 8 aprilie 2002, se completeaza si se modifica dupa cum urmeaza: 

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurari sociale, este garantata de stat si cuprinde raporturi specifice prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca si decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca, epuizarii profesionale si a bolilor profesionale. "

1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale garanteaza un ansamblu de servicii si prestatii in beneficiul persoanelor asigurate, in vederea:
a) promovarii sanatatii si a securitatii in munca si prevenirii accidentelor de munca, epuizarii profesionale si a bolilor profesionale;
b) diminuarii si compensarii consecintelor accidentelor de munca, epuizarii profesionale si ale bolilor profesionale.

3. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Riscurile asigurate in conditiile prezentei legi sunt accidentele de munca, epuizarea profesionala si bolile profesionale definite in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare. "

4. La articolul 19, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Recuperarea de catre angajator a indemnizatiilor prevazute la alin. (6) se poate realiza dupa confirmarea caracterului de munca al accidentului, declararea bolii profesionale sau confirmarea epuizarii profesionale."

5. La articolul 21, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Contravaloarea biletelor pentru tratament balnear prescris de medicul asiguratorului celor care se afla in incapacitate temporara de munca, ca urmare a unui accident de munca, a epuizarii profesionale sau a unei boli profesionale, se suporta din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de Stat."

6. La articolul 32 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca, epuizare profesionala sau a unei boli profesionale.

(2) In cazul epuizarii profesionale, al bolilor profesionale sau al accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de directiile de sanatate publice, judetene si a municipiului Bucuresti, respectiv de casa teritoriala de pensii in a carui raza de afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului. "

7. Articolul 34 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, precum si in cazul epuizarii profesionale, se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat. "

8. La articolul 35, alineatele (3) fi (4) se modifica fi vor avea urmatorul cuprins:
„(4) Sumele platite de casele de asigurari de sanatate judetene pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca aferente cazurilor confirmate de accidente de munca sau boli profesionale, precum si cazurilor de epuizare profesionala, se recupereaza de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical.

(5) Sumele care reprezinta diferente la indemnizatiile de incapacitate temporara de munca, ca urmare a confirmarii unui accident de munca sau unei boli profesionale, precum si cazurilor de epuizare profesionala, se recupereaza de catre angajatori de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical."

9. La articolul 37, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata epuizarii profesionale, accidentelor de munca si bolilor profesionale se acorda pe baza certificatului medical eliberat conform dispozitiilor legale si completat sau modificat, dupa caz, cu codurile de indemnizatie corespunzatoare si care constituie document justificativ de plata. "

10. La articolul 39, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Asiguratii care, din cauza epuizarii profesionale, a unei boli profesionale sau unui accident de munca, nu isi mai pot desfasura activitatea la locul de munca anterior manifestarii riscului asigurat pot trece temporar in alt loc de munca. "

11. Articolul 40 se modifica fi va avea urmatorul cuprins:
„ Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru cu o patrime din durata normala, ca urmare a unor afectiuni cauzate de accidente de munca, epuizare profesionala sau boli profesionale, se acorda asiguratilor care, in aceste conditii, nu mai pot realiza durata normala de munca."

12. La articolul 41, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„Indemnizatiile prevazute la art 39 alin. (2) si la art. 40 se acorda la propunerea medicului curant sau a medicului de medicina muncii, dupa caz, cu avizul medicului asiguratorului, pentru eel mult 90 de zile intr-un an calendaristic, in una sau mai multe etape. "

13. La articolul 53, dupa litera b), se adauga o noua litera, litera c) care va avea urmatorul cuprins:
„ Drepturile de asigurare prevazute de prezenta lege se acorda astfel:
a) pentru accidente de munca, in baza procesului-verbal de cercetare a evenimentului intocmit si/sau avizat potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare;
b) pentru boli profesionale, in baza formularului de declarare finala a bolii profesionale si a procesului verbal, intocmit, potrivit legii, de autoritatea competenta, respectiv directiile de sanatate de publica.
c) pentru cazurile de epuizare profesionala, in baza procesului-verbal de confirmare a epuizarii profesionale intocmit de autoritatea competenta, potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, cu modificarile ulterioare. "

Art. III. - Legea nr.418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.998 din 29 octombrie 2004, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 7 se modifica dupa cum urmeaza:
„ Medicul de medicina a muncii identifica factorii de risc si participa la actiunile de evaluare a acestora prin urmatoarele actiuni principale: 
a) recomanda investigatiile adecvate necesare pentru a stabili diagnosticul bolilor profesionale si/sau al celor legate de profesie;
b) stabileste diagnosticul bolilor profesionale, al celor legate de profesie si al epuizarii profesionale;
c) colaboreaza cu specialisti din alte domenii in stabilirea diagnosticului bolilor profesionale."

2. La articolul 8, dupa alineatul f), se adauga o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:
„Medicul de medicina a muncii supravegheaza sanatatea angajatilor pe baza pe baza prevederilor legale si a riscurilor profesionale pentru sanatatea angajatilor, respectand principiile de etica, astfel:
a) efectueaza examinari medicale la incadrarea in munca, de adaptare, periodice, la reluarea muncii si la incetarea activitdfii profesionale in respectivul loc de munca; 
b) coordoneaza monitorizarea biologica a expunerii profesionale si a efectelor biologice consecutive expunerii, dupa o prealabila selectie a celor mai adecvate teste, pe baza parametrilor de sensibilitate, specificitate si a valorii lor predictive;
c) tine evidenta si supravegheaza bolile profesionale, bolile legate de profesie si supravegheaza bolile cronice in relatie cu munca;
d) declara cazurile de boli profesionale, conform metodologiei aprobate de Ministerul Sanatatii.
e) inregistreaza bolile legate de profesie, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sanatatii.
f) stabileste aptitudinea in munca, cu ocazia oricarei examinari medicale.
g) declara si inregistreaza cazurile de epuizare profesionala, conform metodologiei elaborate si aprobate de Ministerul Sanatatii "

Art. IV. - In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale modifica in mod corespunzator Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, aprobate prin Hotararea de Guvern nr.1425/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.882 din 30 octombrie 2006.

Art. V. - In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Sanatatii modifica in mod corespunzator Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.346/2002 privind asigurarea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei, ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Lege noua: Concediu medical platit pentru burnout si evaluari periodice privind starea de sanatate mentala a angajatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016