Noua lege pentru artificii si petarde modifica regimul articolelor pirotehnice. Actul va permite din nou achizitia acestora de catre minori pentru "divertisment".
"Transpunerea Directivei 2013/29/UE in legislatia romaneasca s-a realizat intr-o maniera restrictiva, adoptandu-se masuri mai severe decat cele propuse prin directiva cu privire la accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice. Din practica s-a putut observa ca aceste masuri restrictive nu se justifica in contextul concret al tarii noastre, fiind oportun sa se adopte in mod fidel regimul propus de directiva amintita in ceea ce priveste accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice, din perspectiva limitelor de varsta si a categoriilor de articole pirotehnice", sustin initiatorii din partea AUR.
Parlamentarii mai spun ca "exista sustinere populara" pentru eliminarea unor restrictii la capitolul achizitii de artificii si petarde.
Propunerea mai arata ca in Romania vor putea intra doar articole pirotehnice care vor respecta toate prevederile comunitare din domeniu. Mai exact, in Romania vor fi importate, dupa aprobarea legii, doar artificiile care au certificare europeana. Cum nu exista inca o abordare juridica armonizata la nivelul blocului comunitar in acest sens, membrii AUR spun ca vor o lege care sa se aplice la nivelul intregii Uniuni Europene. Din pacate, alesii acestei formatiuni confunda Parlamentul Romaniei cu Parlamentul European. Asta, insa, nu i-a oprit pe deputati sa elaboreze un act care sa permita minorilor achizitia de artificii si petarde.
Noua lege pentru artificii si petarde
Propunerea legislativa pentru un nou regim al articolelor pirotehnice stabileste noi limite de varsta. Odata cu intrararea in vigoare si cei care au 12 ani vor putea cumpara anumite artificii si petarde.
Conform art. 27, alin. (4) articolele pirotehnice din:
- categoria F1 vor putea fi cumparate de cei cu varsta de minimum 12 ani;
- categoria F2 vor putea fi cumparate de cei cu varsta de minimum 16 ani;
- categoria F3 vor putea fi cumparate de cei cu varsta de minimum 18 ani.
Tot la acest articol se stipuleaza ca nu pot fi cumparate mai mult de 100 de kg de astfel de petarde sau/si artificii.
Conform art. 38 din propunerea legislativa, Inspectia Muncii va verifica companiile care vand articolele pirotehnice si va:
- autoriza pirotehnicienii;
- abilita unitatile avizatoare;
- desfasura activitati de informare;
- controla aplicarea legislatiei.
Pe de alta parte, Politia:
- autorizeaza din punct de vedere al ordinii publice si a sigurantei cetatenilor operatorii economici implicati in fabricarea, prepararea, depozitarea, transportul, utilizarea, comercializarea articolelor pirotehnice profesionale;
- efectueaza controale asupra transporturilor de articole pirotehnice aflate in trafic pe drumurile publice.
Amenzi noi!
Conform initiativei, exista noi amenzi in aceasta Lege pentru artificii si petarde. Acestea sunt incadrate intre 8.000 si 20.000 de lei.
"Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 5, art. 8 alin. (1) - (3), art. 18, art. 29, art. 34 se sanctioneaza cu amenda de la 8000 lei la 10000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 12, art. 20, art. 21 alin. (1) si alin. (3), art. 27, art. 29, art. 32 se sanctioneaza cu amenda de la 8000 lei la 12000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 7, art. 9, art. 17 alin. 1 si 2, art. 22 alin. (1), art. 25, art. 33 alin. (2), art. 36 se sanctioneaza cu amenda de la 15000 lei la 20000 lei", se arata in act.
Mai exact, se vor aplica amenzi in valoare de:
- 8.000-10.000 lei pentru:
- echitare necorespunzatoare;
- depozitare necorespunzatoare;
- lipsa unei autorizatii de functionare;
- cantitate prea mare depozitata intr-un spatiu prea mic;
- comercializare fara autorizare;
- utilizarea necorespunzatoare a artificiilor.
- 8.000-12.000 lei pentru:
- operatiuni pirotehnice pentru evenimente facute de cei care nu sunt specialisti autorizati;
- lipsa registrului de evidenta pentru artificii si petarde;
- lipsa unui numar suficient de angajati pentru a se acoperi toate cele trei ture;
- cei care nu respecta comercializarea corecta catre minori si adulti;
- transportul incorect al articolelor pirotehnice si permiterea accesului in spatii/masini celor care nu au atributii in acest sens;
- 15.000-20.000 lei pentru:
- lipsa autorizatiei de productie de la Politie;
- cei care nu notifica Politia cu 48 de ore inainte de aprinderea unor artificii de mari dimensiuni;
- firmele care nu respecta masa bruta ce poate fi depozitata conform autorizatiei de functionare;
- neanuntarea Politiei de indata ce se constata lipsa unei cantitati de articole pirotehnice;
- nerespectarea normelor de munca relevante in unitatile de productie;
- lipsa unui pirotehnician la transportul artificiilor si petardelor;
- vanzarea fara autorizatie a artificiilor si petardelor.
Pana la aprobarea
acestei propuneri legislative, retinem ca domeniul articolelor pirotehnice este reglementat de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, de Normele tehnice privind detinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, manuirea si folosirea materiilor explozive utilizate in orice alte operatiuni specifice in activitatile detinatorilor, precum si autorizarea artificierilor si a pirotehnicienilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 536/2002, modificate si completate prin Hotararea Guvernului nr. 95/2011, precum si de Hotararea Guvernului nr. 1102/2014 prin care s-a transpus Directiva 2013/29/UE privind stabilirea conditiilor pentru punerea la dispozitie pe piata a articolelor pirotehnice.
Actul a fost introdus pentru dezbatere la Senat si deja a fost solicitat punctul de vedere al Guvernului.
Ramane de vazut daca si ceilalti parlamentari isi vor da acordul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<