Deputatii au in dezbatere un proiect de lege pentru modificarea si completarea actelor normative care reglementeaza regimul juridic al actelor de identitate.
Art. 1 – (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in actele de identitate ale cetatenilor romani se interzice folosirea de cipuri electronice cu date biometrice de identificare ale titularului, cum sunt imaginea irisului, imaginea faciala, imaginea impresiunilor papilare, imaginea amprentei palmare, etc;
(2) Actele de identitate, cu datele biometrice de identificare prevazute la alineatul (1), emise si transmise cetatenilor care le-au solicitat, se retrag de la acestia de catre autoritatile emitente si se preschimba fara nicio cheltuiala din partea titularului.
Art. 2 – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 641 din 20 iulie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 959 din 28 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in sensul prevederii art. 1 alin. (1)
Art. 3 – Ordonanta Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in sensul prevederii art. 1 alin. (1).
Art. 4 – Hotararea Guvernului nr. 839/2006 privind forma si continutul actelor de identitate ale autocolantului privind stabilirea resedintei si ale cartii de imobil se modifica si se completeaza astfel:
1. La articolul 2 alineatul (1) litera g) punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
„4 – prenumele parintilor”;
2. La articolul 2 alineatul (1) litera g) se completeaza cu pct. 8, cu urmatorul cuprins:
„8 – cetatenia”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<