Deputatii au in dezbatere un proiect de lege pentru modificarea si completarea actelor normative care reglementeaza regimul juridic al actelor de identitate.
Art. 1 – (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in actele de identitate ale cetatenilor romani se interzice folosirea de cipuri electronice cu date biometrice de identificare ale titularului, cum sunt imaginea irisului, imaginea faciala, imaginea impresiunilor papilare, imaginea amprentei palmare, etc;
(2) Actele de identitate, cu datele biometrice de identificare prevazute la alineatul (1), emise si transmise cetatenilor care le-au solicitat, se retrag de la acestia de catre autoritatile emitente si se preschimba fara nicio cheltuiala din partea titularului.
Art. 2 – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 641 din 20 iulie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 959 din 28 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in sensul prevederii art. 1 alin. (1)
Art. 3 – Ordonanta Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in sensul prevederii art. 1 alin. (1).
Art. 4 – Hotararea Guvernului nr. 839/2006 privind forma si continutul actelor de identitate ale autocolantului privind stabilirea resedintei si ale cartii de imobil se modifica si se completeaza astfel:
1. La articolul 2 alineatul (1) litera g) punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
„4 – prenumele parintilor”;
2. La articolul 2 alineatul (1) litera g) se completeaza cu pct. 8, cu urmatorul cuprins:
„8 – cetatenia”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<