Deputatii au in dezbatere un proiect de lege pentru modificarea si completarea actelor normative care reglementeaza regimul juridic al actelor de identitate.
Art. 1 – (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in actele de identitate ale cetatenilor romani se interzice folosirea de cipuri electronice cu date biometrice de identificare ale titularului, cum sunt imaginea irisului, imaginea faciala, imaginea impresiunilor papilare, imaginea amprentei palmare, etc;
(2) Actele de identitate, cu datele biometrice de identificare prevazute la alineatul (1), emise si transmise cetatenilor care le-au solicitat, se retrag de la acestia de catre autoritatile emitente si se preschimba fara nicio cheltuiala din partea titularului.
Art. 2 – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 641 din 20 iulie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 959 din 28 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in sensul prevederii art. 1 alin. (1)
Art. 3 – Ordonanta Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in sensul prevederii art. 1 alin. (1).
Art. 4 – Hotararea Guvernului nr. 839/2006 privind forma si continutul actelor de identitate ale autocolantului privind stabilirea resedintei si ale cartii de imobil se modifica si se completeaza astfel:
1. La articolul 2 alineatul (1) litera g) punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
„4 – prenumele parintilor”;
2. La articolul 2 alineatul (1) litera g) se completeaza cu pct. 8, cu urmatorul cuprins:
„8 – cetatenia”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<