Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 50/1991 se modifica. Infractiunile privind protectia mediului, incriminate din nou

Legea nr. 50/1991 se modifica. Infractiunile privind protectia mediului, incriminate din nou
Un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat prin care infractiunile privind protectia mediului si a celor privind dreptul de proprietate sunt incriminate din nou. 

"Acum doar cateva luni a fost adoptata initiativa legislativa a 13 deputati PSD care a rezultat in modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii in directia dezincriminarii de infractiuni ce priveau protectia mediului si in subsidiar dreptul de proprietate. In baza acelor infractiuni instantele aveau pe rol mii de dosare cu victime, daune aduse mediului, castiguri ilicite si riscuri pentru populatie. Prin dezincriminare aceste dosare au ramas fara raspuns, iar problema s-a agravat deoarece au disparut parghiile pentru investigare penala, cooperare inter-institutionala, recuperarea prejudiciului si sesizare eficienta", sustin initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.

Va reamintim ca urmatoarele fapte se pedepseau inainte de modificarea Legii nr. 50/1991 cu inchisoare de la 3 luni pana la 1 an sau amenda:
lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind caile de comunicatie de orice fel, drumurile forestiere, lucrrile de arta, retelele si dotarile tehnico-edilitare, lucrarile hidrotehnice, amenajarile de albii, lucrarile de imbunatatiri funciare, lucrarile de instalatii de infrastructura, lucrarile pentru noi capacitati de producere, transport, distributie a energiei electrice si/sau termice, precum si de reabilitare si retehnologizare a celor existente;
lucrari de foraje si excavari necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice si a prospectiunilor geologice, proiectarea si deschiderea exploatarilor de cariere si balastiere, a sondelor de gaze si petrol, precum si a altor exploatari de suprafata, subterane sau subacvatice;
organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote.

In prezent, in lipsa acestor infractiuni incriminate, nu pot fi investigate temeinic prejudiciile ireparabile asupra mediului produse de constructii neautorizate (de exemplu, lucrari de foraje si excavari, deschiderea de cariere, balastiere, exploatari de suprafata, subterane sau subacvatice, drumuri forestiere, lucrari hidrotehnice, amenajari de albii). Un exemplu semnalat de societatea civila printr-o campanie este ce se intampla acum in judetul Mures cu albia raului Rastolita, aproape singurul in care se mai reproduce lostrita, peste pe cale de disparitie. Albia a fost afectata de tuburile de beton pentru un drum forestier care taie un sit Natura 2000, adica o zona protejata printr-o directiva europeana (Directiva 92/43/CEE).

Proiectul de lege are un singur articol si prevede urmatoarele:
  • "1. La art. 24 alineatul (1), litera (a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    • a) executarea fara autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) si g), cu exceptiile prevazute de lege;
  • 2. La art. 26 alineatul (1), literele (a) si (b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    • a) executarea sau desfiintarea, totala partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit. b), c), e) si g) de catre investitor si executant; 
    • b) executarea sau desfiintarea nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic a lucrarilor revazute la art. 3, cu exceptia celor prevazute la lit. b), c), e) si g) de catre investitor si executant;".

Proiectul de lege este semnat de mai multi parlamentari USR-PLUS. 

Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.

Camera Deputatilor are votul decizional.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Legea nr. 50/1991 se modifica. Infractiunile privind protectia mediului, incriminate din nou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI