In Legea nr. 51 din 1995, art. 29 – art. 48 sunt reprezentative pentru delimitarea drepturilor si indatoririlor avocatilor.
In exercitarea profesiei, avocatii nu pot fi asimilati nici functionarilor publici, nici salariatilor.
Capitolul III – Drepturile si indatoririle avocatului
Sectiunea 1 – Drepturile avocatilor
Sectiunea 2 – Indatoririle avocatilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Drepturile avocatilor
Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica.
Intre avocat si persoana in cauza se va incheia un contract scris si inregistrat in registrul oficial de evidenta. Acest contract este titlu executoriu.
Avocatul are dreptul sa primeasca onorariu si sa ii fie acoperite toate cheltuielile realizate in interesul procesual al clientului sau.
Avocatul poate sa isi deschida un cont bancare pentru incasarea onorariilor si unul pentru depunerea sumelor primite de la client, pentru cheltuieli procesuale.
Atat avocatul, cat si clientul au dreptul sa renunte la contractul de asistenta juridica sau sa ii aduca modificari, conform cu prevederile incluse in statutul profesiei.
In situatia in care clientul renunta unilateral la contractul de asistenta juridica, nu se constituie cauza de exonerare pentru plata onorariului cuvenit, pentru serviciile avocatiale prestate si pentru acoperirea cheltuielilor pe care avocatul le-a suportat in interesul procesual al clientului.
Contestatiile si reclamatiile privind onorariile se solutioneaza de decanul baroului.
Cum sunt asigurati social avocatii?
Conform art. 33 din Legea nr. 51 din 1995, avocatii detin propriul sistem de asigurari sociale si vireaza contributii.
Avocatii aduna vechime in munca?
Da! Timpul servit in avocatura este considerat vechime in munca.
Potrivit art. 34, constituie vechime in profesia de avocat perioada in care avocatul a exercitat functia de judecator, procuror, notar, a indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ, precum si perioada in care acesta a fost suspendat din profesie in vederea exercitarii unei functii de demnitate publica sau a unei functii asimilate cu functia de demnitate publica.
Ce trebuie sa stim despre secretul profesional?
Asa cum se precizeaza la art. 35 din Legea nr. 51/1995, in vederea asigurarii secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau in cabinetul sau sunt inviolabile.
Perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii.
In acelasi timp, nici convorbirile telefonice ale avocatului nu vor putea interceptate si inregistrate, decat in conditiile si cu procedura prevazute de lege.
Avocatul are dreptul sa aiba contact nestanjenit si necontrolat direct sau indirect de catre organele statului. De asemenea, in situatia in care clientul se afla in stare de arest sau detentie, se vor lua masurile necesare pentru asigurarea contactului cu clientul sau.
Amenintarea unui avocat?
Amenintarea savarsita impotriva avocatului in timpul exercitarii profesiei si in legatura cu aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Lovirea sau alte acte de violenta savarsite impotriva avocatului, in timpul exercitarii profesiei si in legatura cu aceasta, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate si pentru faptele prevazute la art. 39, alin. (3), si din oficiu.
Retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Pentru infractiunile de amenintare, lovire sau alte acte de violenta savarsite impotriva sotului sau a unei rude apropiate a avocatului, pentru intimidare sau pentru razbunare in legatura cu exercitarea de catre avocat a profesiei, limitele speciale de pedeapsa prevazute de lege se vor majora cu jumatate.
Avocatul va respecta solemnitatea sedintei de judecata si nu va utiliza cuvinte sau expresii de natura a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si partilor ori reprezentantilor acestora din proces.
"Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau in scris, in forma adecvata si cu respectarea prevederilor alin. (6), in fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si numai daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea in acea cauza si sunt necesare stabilirii adevarului.", se precizeaza la alin. (7), art. 39 din Legea nr. 51/1995.
Indatoririle avocatilor
O prima indatorire ce revine oricarui avocat este de a studia cat mai bine cauzele care i-au fost incredintate, angajate sau din oficiu.
Avocatul este obligat sa se prezinte la fiecare termen la instantele de judecata sau la organele de urmarire penala, la institutii, conform mandatului incredintat.
Avocatul este obligat sa pledeze cu demnitate fata de judecatori si de partile din proces, sa depuna concluzii scrise sau note de sedinta de fiecare data cand natura sau dificultatea cauzei cere aceasta sau cand instanta de judecata dispune astfel. Reprezinta abatere disciplinara nerespectarea imputabila a acestor indatoriri profesionale.
Avocatilor le revine obligatia de a acorda asistenta juridica in cauzele in care a fost desemnat din oficiu sau gratuit de catre barou.
De asemenea, o alta obligatie ce revine avocatilor este de a se asigura pentru raspundere profesionala.
Avocatii nu vor absenta in mod repetat si nejustificat de la sedintele convocate de consiliul baroului, la activitatile profesionale si la sedintele organelor de conducere din care fac parte.
De asemenea, avocatii sunt obligati sa tina evidentele cerute de lege si de statut, cu privire la cauzele in care s-au angajat.
Avocatii vor achita la timp taxele si ontributiile stabilite pentru formarea bugetului baroului si a fondurilor Casei de Asigurari a Avocatilor din Romania si ale filialelor.
Mai mult, avocatii sunt obligati sa restituie actele care le-au fost incredintate de persoanele carora le ofera asistenta juridica.
Art. 46 din Legea nr. 51/1995 prevede in mod clar ca niciun avocat nu va asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.
Avocatul poate fi ascultat ca martor?
Doar in situatia in care detine dezlegare prealabila expresa si scrisa din partea tuturor clientilor sai interesati in cauza, avocatul poate fi ascultat ca martor si poate furniza relatii autoritatilor sau altor persoane cu privire la cauza care i-a fost incredintata.
"Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de avocat cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator sau reprezentant al vreunei parti in cauza.", precizeaza alineatul (3) al art. 46.
Atentie la faptul ca dupa ascultare ca martor, avocatul nu mai poate desfasura nicio activitate profesionala in acea cauza.
De asemenea, avocatului i se interzice sa indeplineasca functia de expert sau de traducator in cauza in care este angajat ca aparator.
Conform art. 47 din prezenta lege, avocatii sunt obligati sa poarte robele in fata instantelor judecatoresti. Avocatii nu au voie sa poarte roba in afara incintei judecatoresti, decat in cazurile in care sunt delegati de catre organele profesiei sa reprezinte baroul sau U.N.B.R. intr-o ocazie care impune aceasta tinuta.
Atentie si la faptul ca avocatii nu au voie, in mod nemijlocit sau prin persoane interpuse, sa utilizeze procedee incompatibile cu demnitatea profesiei pentru a dobandi clientela.
"(2) De asemenea, este interzis avocatului sa foloseasca mijloace de reclama sau de publicitate in acelasi scop. Statutul stabileste cazurile si masura in care avocatul poate informa publicul cu privire la exercitarea profesiei sale.", se precizeaza la art. 48, alin. (2) din Legea nr. 51/1995.
Sursa: Legea nr. 51/ 1995
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri