Legea pentru administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost promulgata de Klaus Iohannis. Masurile referitoare la accesul entitatilor implicate in procesul de achizitie publica sunt stabilite prin ordonanta de urgenta. Acestea fac parte din achizitiile sectoriale de concesiuni si serviciile destinate inclusiv limitarii interactiunii la preluarea documentelor.
Legea pentru aprobarea OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica Ro e-Factura si factura electronica in Romania, precum si cea pentru completarea OUG 78/2000 au fost promulgate de Presedintele Romaniei, marti.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor in luna aprilie, cu 277 de voturi „pentru” si doua abtineri. "Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura", conform legii.
Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica Ro e-Factura si factura electronica in Romania a fost semnat astazi.
De asemenea, Presedintele Romaniei a aprobat si completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000. Aceasta face referire la omologare, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerea in dispozitie pe piata, inmatricularea sau inregistrarea in Romania si supravegherea pietei pentru acestea.
"Implementarea si operationalizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura vizeaza trei directii mari de actiune: oferirea unui serviciu public electronic necesar derularii contractelor de achizitii publice, contractelor de achizitie sectoriala/concesiuni de lucrari si servicii si tranzactiilor dintre operatorii economici, in fapt un instrument de sprijin adaptat evolutiei contextului pandemic; coerenta in realizarea si aplicarea politicilor si reformelor fiscal-bugetare prin gestionarea in mod eficient a resurselor bugetare alocate institutiilor si autoritatilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte si eficiente care sa asigure monitorizarea executiei bugetare si a sumelor alocate diferitelor programe de investitii; cresterea eficientei si eficacitatii in colectarea impozitelor si taxelor, cu concentrare in special in ceea ce priveste imbunatatirea si consolidarea gradului de colectare a TVA, precum si prevenirea si combaterea fraudei, a evaziunii si a eventualelor abuzuri in domeniul TVA",conform expunerii de motive a actului normativ.
Obiectivul legii este de a reglementa transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice. Ordonanta de urgenta stabileste masuri referitoare la:
- accesul entitatilor implicate in procesul de achizitie publica
- accesul la achizitii sectoriale, de concesiuni
- servicii destinate inclusiv limitariii interactiunii la preluarea documentelor
Se vizeaza modalitatea de utilizare a Sistemului national privind factura electronica Ro e-Factura de catre operatori economici, autoritati si entitati publice. Sigiliul electronic al Ministerului Finantelor insoteste factura electronica. Astfel, se certifica faptul ca nu sunt permise interventii supra continutului acestuia.
Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este interconectat cu sistemul national de raportare gestionat de catre Ministerul Finantelor. De asemenea, institutia permite primirea si descarcarea facturii electronice de catre autoritatile si entitatile contractante in relatia comerciala.
"Prin ordonanta de urgenta se consolideaza cadrul legal pentru prevenirea si descoperirea timpurie a fraudelor in domeniul comertului cu autoturisme rulate de provenienta intracomunitara", se mai arata in expunerea de motive a actului normativ.
Mai jos puteti citi precizari privind factura electronica.
- factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr- un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata
- operator economic - orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii
- emitent al facturii electronice - operatorul economic care emite factura electronica catre destinatar si o transmite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura
- destinatar al facturii electronice - operatorul economic, autoritatea contractanta, entitatea contractanta si orice alta entitate care primeste factura electronica insotita de semnatura electronica a Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura
- relatia dintre un operator economic autoritaticontractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al OUG nr. 114/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice
- relatia comerciala dintre doi operatori economici - B2B- tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse s i/sau prestarea de servicii dintre doi operatori economici
- emitentul unei facturi electronice in relatia B2G - operatorul economic aflat intr-o relatie definita la lit. m) care emite, in baza unui angajament legal, factura electronica si o transmite in sistemul national privind factura electronica RO e- Factura
- destinatarul unei facturi electronice emise in relatia B2G - autoritatea contractanta, entitatea contractanta sau unitatea de achizi tii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii, care primeste factura electronica insotita de semnatura electronica a Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.