Firmele din Romania vor putea oferi din 2022 vouchere de vacanta pentru angajatii lor, asa cum vor face institutiile si autoritatile din sectorul public.
"Voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat, direct de catre angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparatie cu angajatii din sectorul public, cei care lucreaza la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanta. Datorita impactului pozitiv de pe plan economic si social, incurajez companiile sa le ofere in continuare, iar pe viitor imi propun sa identific metode prin care sa poata creste atractivitatea acordarii acestora, fara a afecta, insa, bugetul de stat", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.
Printre avantajele angajatorilor care acorda vouchere de vacanta, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului mentioneaza 100% deductibilitate fiscala in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal si scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contributiilor sociale datorate de angajat.
Voucherele de vacanta primite de salariati pot fi folosite pentru achizitionarea serviciilor de cazare, iar in pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adaugate si alte servicii precum masa, transport sau tratament balnear. Legislatia in vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Emiterea voucherelor de vacanta poate fi facuta doar de catre entitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice. In perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, in vederea digitalizarii, sunt disponibile aplicatii mobile gratuite pentru utilizatori, cat si platforme online de comanda pentru angajatori, prin care se asigura accesul rapid la informatii sau se pot plasa comenzi rapide si se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operatiuni si tranzactii.
Guvernul Romaniei a adoptat, vineri, Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar, in cuantum de 1.450 lei, pana la data de 31 decembrie 2026, a anuntat Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.
Potrivit unui comunicat al MAT, acceptarea voucherelor de vacanta, acordate de institutiile publice, se adreseaza doar unitatilor afiliate care nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, mai vechi de 90 de zile.
Totodata, de la 1 aprilie 2022, unitatile afiliate sunt obligate sa transmita facturile emise titularilor in sistemul national RO e-Factura.