Legea nr. 249 din 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1079 din 2020, asadar actul se aplica. Aceasta, printre altele, defineste stilul de viata sanatos.
In Romania, avem o serie de legi care definesc mai mult aspecte importante din viata noastra de cetateni ai acestei tari. Spre exemplu, Legea nr. 272/2004 ne arata varsta maxima pana la care suntem copii, Legea nr. 350/2006 ne explica ca suntem considerati tineri doar daca avem intre 14 si 35 de ani, iar Codul civil obliga copiii la respectarea parintilor.
Legea nr. 249 din 2020 vine in completarea celorlalte acte amintite si stabileste, printre altele, cum ar trebui sa arate un stil de viata sanatos.
Conform art. 4 din Lege, "un stil de viata sanatos implica cu necesitate adoptarea si respectarea cumulativa a cel putin urmatoarelor conditii de viata:
- a) o alimentatie sanatoasa si echilibrata;
- b) activitate fizica constanta si regulata, inclusiv la varste inaintate;
- c) o corecta corelare intre perioadele de activitate cu cele de odihna si somn;
- d) o buna stare psihica si emotionala tradusa, in primul rand, prin diminuarea stresului;
- e) existenta si mentinerea sanatatii sexuale;
- f) eliminarea unor factori de risc cum ar fi supraponderea, obezitatea, consumul de tutun si a drogurilor de orice fel, evitarea consumului in exces a grasimilor, zaharurilor, alcoolului ori a aditivilor alimentari, precum si a automedicatiei".
Mai mult, este chiar definita si "atitudinea responsabila" pe care ar trebui sa o avem fiecare dintre noi cu privire la sanatate. Aceasta presupune, conform articolului 6 din Legea 249 din 2020:
- a) adoptarea si mentinerea unui stil de viata sanatos;
- b) verificarea periodica si regulata a starii de sanatate si a factorilor de risc;
- c) respectarea recomandarilor medicale, inclusiv a celor legate de stilul de viata, pe tot parcursul vietii indiferent daca este diagnosticata ori nu cu o afectiune;
- d) interes pentru parcurgerea si asimilarea educatiei terapeutice in ceea ce priveste afectiunea personala ori a membrilor familiei sale.
In mod normal, astfel de lucruri ar fi trebuit stabilite prin Hotarare de Guvern, insa actul normativ stabileste si alte lucruri de interes.
Romania fara diabet
Despre aceasta lege E-Juridic v-a relatat inca de la aparitia sa.
Propunerea initiala a fost facuta in februarie 2020, urmand ca actul sa ajunga in forma sa finala acum, in noiembrie 2020.
Prin Legea nr. 249 din 2020 se introduce Programul national de preventia a diabetului care pune bazele initiativei "Romania fara diabet".
Acesta transpune obligatiile statului roman fata de cetateni pentru implinirea dreptului la ocrotirea sanatatii care se compun din:
- luarea unor masuri adecvate de natura a determina adoptarea si mentinerea de catre populatie a unui stil de viata sanatos si responsabil;
- asigurarea procedurilor si mijloacelor prin care toate persoanele sa beneficieze de o depistare precoce a diabetului;
- asigurarea in mod real si efectiv a conditiilor normative si institutionale astfel incat orice persoana diagnosticata cu o forma de diabet sau obezitate sa beneficieze de asistenta de specialitate, de medicamente, dispozitive medicale, precum si de programe speciale si adecvate de monitorizare, tratament si consiliere.
Programul national de preventie a diabetului acopera cel putin urmatoarele domenii:
- preventie primara - angajarea de actiuni care sa previna aparitia diabetului;
- reducerea factorilor de risc - adoptarea unor masuri inclusiv de stimulare si de bonificare a situatiilor de preventie sau de reducere de catre populatie sau angajatori a factorilor de risc prevazuti de prezenta lege si a unora noi stabiliti prin Programul national de preventie a diabetului;
- diagnosticare precoce - identificarea persoanelor aflate la risc de a dezvolta diabet si diagnosticarea lor cat mai devreme;
- control asistat de specialitate pentru prevenirea instalarii diabetului - oferirea de tratament si suport persoanelor diagnosticate cu prediabet sau cu risc de dezvoltare a diabetului pentru a obtine un bun control al glicemiei cat mai devreme posibil pentru a reduce riscul de aparitie si instalare a diabetului;
- educatie terapeutica - un proces de formare de cunostinte si deprinderi care trebuie sa permita persoanei cu diabet sau celor care au grija de ea sa isi poata integra noua conditie in viata de zi cu zi si sa isi asigure o gestionare corecta a bolii;
- programe speciale de preventie si screening dedicate copiilor, elevilor, gravidelor, precum si persoanelor identificate cu factori de risc.
Legea nr. 249 din 2020 stabileste cadrul general, insa conform art. 8 aflam ca responsabili de realizarea concreta a acestuia va fi responsabil Ministerul Sanatatii.
Stim, totusi, ca programul national de preventie a diabetului se finanteaza, in principal, de catre Ministerul Sanatatii de la bugetul de stat. Suma aprobata anual pentru finantarea Programului national de preventie a diabetului reprezinta cel putin 15% din totalul fondurilor aprobate pentru desfasurarea programelor de preventie la nivel national de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Finalmente, Legea nr. 249 mai prevede si infiintare Registrului national de diabet si prediabet despre care am povestit pe larg
AICI.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Potrivit art. 4 din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 15/2007 Cuantumul lunar al bursei private va fi stabilit de catre cel care acorda bursa sau de alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta. Totusi, mentionam ca pct. 4.2 din OMFP nr. 1759/2004, care nu a fost modificat, prevede ca: Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care in contractul colectiv de munca al societati s-a precizat : 1 Prezentul contract colectiv de munca se incheie pe durata de 24 luni, intrand in vigoare de la data inregistrarii la Inspectoratul Teritorial de Munca. 2 Partile convin asupra prelungirii valabilitatii contractului sau renegocierii clauzelor sale partial sau total cu cel putin 60 de zile calendaristice inaintea expirarii termenului pentru care a fost incheiat. Daca nici una din parti nu are initiativa renegocierii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa in perioada 2007-2024 pentru plionul 2 de la Allianz Tiriac daca in acest moment sunt pensionata anticipat?Care sunt pasii de parcurs si cand pot primi aceasta suma pe cardul personal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<