Un grup de parlamentari din UNPR, PNL si PSD au initiat un proiect legislativ care prevede ca indemnizatiile militarilor aflati in misiune in afara tarii sa nu fie diminuate cu 25%, asa cum prevede legea in vigoare.
„Prevederile art. 1 si 2 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar impun diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau valuta, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora.
Avand in vedere gradul ridicat de risc al misiunilor la care participa militarii romani, faptul ca o mare parte dintre acestia sunt unici intretinatori ai familiilor aflate in tara, precum si faptul ca este subsumata conceptului de siguranta nationala, diminuarea veniturilor salariale ale personalului aflat in misiuni internationale poate genera un puternic impact psihologic asupra acestora, cu efecte si asupra misiunilor viitoare.
In aceste circumstante poate aparea dezinteres in exprimarea optiunii pentru participarea la misiuni in teatrele de operatiuni si restrangerea in aceste conditii a bazei de selectie a militarilor, in conditiile in care obligatiile asumate de Romania prevad cresterea efectivelor in misiuni internationale”, au motivat organizatorii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<