Parlamentarii vor ca diabetul sa devina o problema cat mai rar intalnita, asadar au pus la cale un program prin care sa ajute romanii sa evite aceasta afectiune.
"Diabetul este o problema de sanatate publica, cu un impact foarte mare la nivel de societate. Prevalenta diabetului in Romania este de 11,6% din populatie, ceea ce inseamna ca unul din zece romani sufera de diabet, in timp ce prediabetul are o prevalenta de trei din zece.
Numai jumatate din cei care stiu ca au diabet se trateaza, doua din zece persoane diagnosticate cu diabet nu si-au vazut medicul in ultimul an, in timp ce sapte din zece romani diagnosticati au ajuns pentru prima oara la medic in stadii avansate ale bolii cu complicatii deja instaiate", arata initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Anual, jumatate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicatiilor. Cele mai frecvente complicatii ale diabetului in Romania sunt:
Proiectul de lege "Romania fara diabet" isi propune urmatoarele trei dimensiuni:
Cifrele legate de gestionarea complicatiilor diabetului arata ca 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet au fost internate cel putin o data in ultimul an pentru complicatii. Potrivit unor studii:
Proiectul de lege stabileste lucrurile necesare pentru un stil de viata sanatos, dupa cum urmeaza:
Fise distractive pentru gradinita
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Sursa mentionata mai sus introduce si Programul National de Preventie a Diabetului care va fi "principalul instrument, la nivel national, pentru prevenirea si depistarea precoce a diabetului. Aacesta va fi realizat de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania.
Programul National de Preventie a Diabetului va acoperi urmatoarele domenii:
Pe langa Programul de mai sus, proiectul de lege introduce si Registrul National de Diabet si Prediabet.
Prin Registrul National de Diabet si Prediabet se asigura, cel putin, inregistrarea, accesarea si prelucrarea informatiilor privind datele personale si medicale ale pacientilor, serviciile medicale primite, prescriptiile si recomandarile medicale formulate, antecedentele personale, fiziologice si patologice, regimul de viata, datele furnizorului medical precum si un sistem de comunicare intre furnizorii de servicii medicale de preventie a diabetului prevazuti de prezenta lege.
Proiectul de lege este sustinut de mai multi senatori si deputati PSD, PNL si UDMR.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Senatul este prima camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul final.
Actul nu se aplica momentan.
Vom urmari evolutia B74/2020 si vom reveni cu actualizari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE