Te-ai simtit vreodata neindreptatit la locul de munca? Drepturile tale nu sunt respectate in totalitate? Multi dintre noi ne confruntam la un moment dat cu situatii mai putin placute la job. In ciuda unui contract de munca bine realizat, apar situatii neprevazute, fie din cauza interpretarii diferite a obligatiilor, fie pentru ca nu sunt respectate anumite drepturi. Cand aceste neintelegeri nu un final favorabil, este timpul sa apelezi la un avocat litigii de munca.
De ce ai nevoie de un avocat litigii de munca?
Litigiile de munca apar atunci cand partile implicate, fie angajatorul, fie angajatul, nu sunt de acord cu modul in care se desfasoara contractul de munca. Litigiile variaza de la nerespectarea zilelor libere prevazute de lege, neplata salariilor aferente contractului, pana la discriminare sau concedieri abuzive. In astfel de situatii, un
avocat litigii de munca iti explica in termeni simpli, ce drepturi ai, cum le poti apara si ce pasi trebuie sa urmezi. Pe langa consultanta si asistenta, acesta te poate reprezenta atat in fata angajatorului, cat si a judecatorului.
Cand este cazul sa apelezi la un avocat litigii de munca?
Exista situatii clare in care ar trebui sa apelezi la un avocat. Daca ai fost concediat abuziv sau consideri ca ai fost retrogradat in mod ilegal, un avocat te poate ajuta sa contesti aceste decizii in instanta. O alta situatie este neplata salariului sau a altor beneficii. De astfel, acest motiv este destul de des intalnit. Atunci cand angajatorul nu-ti plateste salariul la timp sau in intregime, ai dreptul sa-l recuperezi in totalitate. Hartuirea, fie verbala sau fizica, este un subiect delicat, dar care necesita luate masuri legale. De asemenea, daca lucrezi in conditii improprii sau drepturile tale in ceea ce priveste sanatatea si securitatea la locul de munca nu sunt respectate, un avocat se va asigura ca angajatorul respecta legea. Totodata, apeleaza la un specialist si atunci cand esti discriminat pe baza varstei, sexului, etniei sau a altor criterii.
De cele mai multe ori, avem tendinta de a trata superficial litigiile de munca. Adesea, facem acest lucru fie din teama de a ramane fara job, fie pentru ca nu ne cunoastem pe deplin drepturile in calitate de angajati, nu stim la cine sa apelam si nici cand este momentul oportun sa solicitam ajutor. Daca te confrunti cu probleme la locul de munca, ia legatura cu un avocat litigii de munca. Nu uita ca ai dreptul prin lege la un mediu de lucru sigur si sanatos, din toate punctele de vedere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<