Te-ai simtit vreodata neindreptatit la locul de munca? Drepturile tale nu sunt respectate in totalitate? Multi dintre noi ne confruntam la un moment dat cu situatii mai putin placute la job. In ciuda unui contract de munca bine realizat, apar situatii neprevazute, fie din cauza interpretarii diferite a obligatiilor, fie pentru ca nu sunt respectate anumite drepturi. Cand aceste neintelegeri nu un final favorabil, este timpul sa apelezi la un avocat litigii de munca.
De ce ai nevoie de un avocat litigii de munca?
Litigiile de munca apar atunci cand partile implicate, fie angajatorul, fie angajatul, nu sunt de acord cu modul in care se desfasoara contractul de munca. Litigiile variaza de la nerespectarea zilelor libere prevazute de lege, neplata salariilor aferente contractului, pana la discriminare sau concedieri abuzive. In astfel de situatii, un
avocat litigii de munca iti explica in termeni simpli, ce drepturi ai, cum le poti apara si ce pasi trebuie sa urmezi. Pe langa consultanta si asistenta, acesta te poate reprezenta atat in fata angajatorului, cat si a judecatorului.
Cand este cazul sa apelezi la un avocat litigii de munca?
Exista situatii clare in care ar trebui sa apelezi la un avocat. Daca ai fost concediat abuziv sau consideri ca ai fost retrogradat in mod ilegal, un avocat te poate ajuta sa contesti aceste decizii in instanta. O alta situatie este neplata salariului sau a altor beneficii. De astfel, acest motiv este destul de des intalnit. Atunci cand angajatorul nu-ti plateste salariul la timp sau in intregime, ai dreptul sa-l recuperezi in totalitate. Hartuirea, fie verbala sau fizica, este un subiect delicat, dar care necesita luate masuri legale. De asemenea, daca lucrezi in conditii improprii sau drepturile tale in ceea ce priveste sanatatea si securitatea la locul de munca nu sunt respectate, un avocat se va asigura ca angajatorul respecta legea. Totodata, apeleaza la un specialist si atunci cand esti discriminat pe baza varstei, sexului, etniei sau a altor criterii.
De cele mai multe ori, avem tendinta de a trata superficial litigiile de munca. Adesea, facem acest lucru fie din teama de a ramane fara job, fie pentru ca nu ne cunoastem pe deplin drepturile in calitate de angajati, nu stim la cine sa apelam si nici cand este momentul oportun sa solicitam ajutor. Daca te confrunti cu probleme la locul de munca, ia legatura cu un avocat litigii de munca. Nu uita ca ai dreptul prin lege la un mediu de lucru sigur si sanatos, din toate punctele de vedere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: avem angajati care lucreaza in ture, dar conform programarilor de ture sunt angajati care in unele luni nu isi ating norma lunara, iar in altele luni depasesc norma lunara, pentru ca asa iese programarea turelor. Mentionez ca nu exista posibilitatea programarii turelor astfel incat in fiecare luna toti angajatii sa isi indeplineasca norma si sa nu fie cativa angajati care au sub norma sau unii care au mai mult ca norma. Cum putem ponta angajatii sa fie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie, firma face concedieri colective. Exista 2 angajati care indeplinesc varsta pentru pensionare la limita de varsta, dar functiile COR ale acestora nu se afla pe decizia de concediere. Se pot inceta de drept contractele si cu urmatoarea zi sa se deschida contracte noi?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este vorba de o speta legata de concediu de ingrijitor. Intrebarea este urmatoarea: se suspenda contractul de munca pe perioada celor 5 zile solicitate de angajat ca ingrijitor? Daca se suspenda ramane asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei? si perioada celor 5 zile se considera stagiu de cotizare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<