Comunicat de presa
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat azi, 3 decembrie 2009, cererea domnului Dublea Aurel, judecator la Curtea de Apel Iasi, de initiere a demersurilor pentru ca asigurarea de risc profesional a magistratilor prevazuta de lege sa devina efectiva, precum si in vederea armonizarii legislatiei in materie.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca judecatorii si procurorii pot beneficia de despagubiri acordate din fondurile bugetare ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, ale Ministerului Public sau, in cazul judecatorilor si procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apararii, in cazul in care viata, sanatatea ori bunurile le sunt afectate in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea, potrivit art. 78 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest context legislativ, o noua modificare legislativa nu se impune.
Alineatul al doilea al aceluiasi articol precizeaza ca despagubirile pot fi acordate in conditiile stabilite prin hotarare a guvernului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Pana in prezent, insa, nu a fost adoptata hotararea de guvern care sa reglementeze procedura si conditiile in care se acorda aceste despagubiri, ceea ce face imposibila aplicarea legii. CSM a atras atentia, in mod repetat, in discutiile purtate cu reprezentantii puterii executive asupra consecintelor pe care lipsa hotararii de guvern, a carei necesitate este impusa de lege, le poate genera.
S-a retinut de Plenul CSM ca sunt necesare noi demersuri pentru adoptarea urgenta a hotararii de guvern prevazute de dispozitiile legale mai sus aratate.
Inca din data de 09 aprilie 2009, Plenul CSM a analizat necesitatea modificarii si completarii Legii nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare precum si a dispozitiilor Codului de procedura penala, referitoare la raspunderea materiala a magistratilor.
Proiectul de modificare a celor doua acte normative a fost rezultatul eforturilor depuse de catre asociatiile profesionale ale magistratilor in colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii.
In cuprinsul propunerii au fost formulate si definitii pentru notiunile de „rea credinta”, „grava neglijenta” si „eroare judiciara” precum reglementarea asigurarii pentru risc profesional.
La data la data de 10.04.2009, a fost sesizat ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti - organismul care are initiativa legislativa in domeniu - pentru initierea actului normativ de modificare a Legii nr. 303/2004, in sensul propus de catre Consiliul Superior al Magistraturii, necesitate care este impusa de solicitarile repetate ale magistratilor, dar si de realitatile societatii de azi.