Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Medicii care conditioneaza pacientii sa mearga la clinici private risca sa fie exclusi din Colegiul Medicilor din Romania

Medicii care conditioneaza pacientii sa mearga la clinici private risca sa fie exclusi din Colegiul Medicilor din Romania
La Senat a fost depus recent un proiect de lege prin care se interzice orice forma de presiune sau de conditionare de catre personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare publice pentru a determina pacientul sa recurga la servicii medicale in clinici private.

Concret, proiectul de lege propune modificarea Legii drepturilor pacientului si Legii privind reforma in domeniul sanatatii, astfel incat aceasta forma de presiune sa fie considerata abatare disciplinara si sa fie sanctionata ca atare.

Prin urmare, nerespectarea noii obligatii va putea duce la sactiuni precum mustrarea, amenda, interdictia de a mai practica profesia sau chiar excluderea din cadrul Colegiului Medicilor din Romania.

Initiativa legislativa se bazeaza pe principiul ca interesul si ingrijirea fata de pacient ar trebui sa primeze in sistemul medical, insistand asupra obligatiei medicilor de a respecta drepturile pacientilor. 

"Uneori, pacientii care s-au adresat sistemului public de sanatate pentru o interventie chirurgicala sau o alta procedura medicala sunt indrumati de catre medicul curant, la externare, spre sistemul medical privat pentru ingrijiri medicale, pentru controale sau evaluari post-operatorii sau post-procedurale. Se invoca calitatea actului medical, dotarea mai buna, siguranta pacientului, timpul de asteptare redus, conditii mai bune sau profilaxia superioara impotriva infectiilor asociate actului medical. Alteori, disponibilitatea profesionala personalizata. Insa, majoritatea spitalelor publice ofera asistenta medicala ambulatorie, integrata pe vertical cu asistenta spitaliceasca, tocmai pentru asigurarea continuitatii ingrijirii medicale post-spitalizare", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Totodata, initiatorii proiectului de lege sustin ca pacientul este o persoana vulnerabila si ca, uneori, relatia cu medicul curant este una de dependenta. Astfel, este lipsit de etica medicala folosirea acestei situatii pentru indrumarea pacientului catre cabinetul privat unde pacientul asigurat trebuie sa plateasca serviciile medicale disponibile si la spitalul public, oferite in programul ambulatoriului de specialitate, de catre acelasi medic.
 

Proiect de lege pentru modificarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 si a Legii privind reforma in domeniul sanatatii nr. 95/2006


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 a drepturilor pacientilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 51 din 29 ianuarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 34 se adauga doua alineate noi, alin. (3) si alin. (4), cu urmatorul continut:
(3) Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare publice nu are dreptul sa supuna pacientul niciunei forme de presiune sau conditionare pentru a-l determina pe acesta sa recurga la servicii medicale in unitati sanitare private. 

(4) Nerespectarea obligatiei prevazute la alin. (3) constituie abatere disciplinara.

2. Articolul 36 se completeaza cu un nou alineat si se modifica dupa cum urmeaza:
(1) Pacientul are dreptul sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta, de asistenta stomatologica de urgenta si de servicii farmaceutice, in program continuu.

(2) Continuitatea ingrijirilor se asigura prin colaborarea si parteneriatul, exclusiv in interesul pacientului, dintre diferitele unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, de specialitate sau de medicina generala, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. Dupa externare pacientii au dreptul la serviciile comunitare disponibile.

Art. II. Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 (republicata) privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificarile si completarile  ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 450, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul continut:
(1) Medicul raspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor si regulamentelor profesiei medicale, a drepturilor pacientului, a Codului de deontologie medical si a regulilor de buna practica profesionala, a Statutului Colegiului Medicilor din Romania, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMR, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul profesiei sau ale CMR.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Medicii care conditioneaza pacientii sa mearga la clinici private risca sa fie exclusi din Colegiul Medicilor din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI