Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect care simplifica procedurile pentru recunoasterea calificarilor profesionale de expert tehnic judiciar si expert criminalist, in conformitate cu prevederile europene.
Proiectul de Lege isi propune sa modifice si sa completeze Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, precum si Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activitatii de expertiza criminalistica
"In esenta, modificarile legislative propuse simplifica procedura de recunoastere a calificarilor profesionale atat cu privire la forma documentelor cerute, cat si cu privire la asigurarea posibilitatii efective de indeplinire a procedurii prin mijloace electronice", se arata in
comunicatul oficial.
Astfel, prin intermediul platformei "Punctul de contact unic electronic”, care indeplineste rolul de Ghiseu Unic, aplicatie in care Ministerul Justitiei opereaza ca autoritate competenta, printre altele, si pentru calificarile profesionale de expert tehnic judiciar si expert criminalist, se vor putea realiza urmatoarele:
– documentele necesare recunoasterii calificarii profesionale vor putea fi depuse in fotocopie, fara a mai fi necesara trimiterea unei copii legalizate;
– procedurilor si formalitatilor ocazionate de procesul de recunoastere a calificarilor profesionale vor putea fi indeplinite in totalitate online.
Conform sursei citate, proiectul pune in acord si prevederile OG 2/2000 si OG 75/2000 cu obligatiile izvorate din Directiva nr. 2005/36/CE privind recunoastera calificarilor profesionale si din Directiva nr. 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne.
Prevederile din proiectul de lege
Art. I. - Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Ministerul Justitiei, prin compartimentul de specialitate, coordoneaza si controleaza, exclusiv din punct de vedere administrativ, activitatea de expertiza tehnica judiciara.”
2. La articolul 101, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) In baza cererii formulate de solicitantul prevazut la alin. (3), Ministerul Justitiei recunoaste, fara efectuarea vreunei formalitati de verificare, documentul de atestare profesionala emis de autoritatea competenta din statul membru de origine si il inscrie in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari. In vederea inscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justitiei, odata cu cererea, copia documentului ce atesta dobandirea calificarii profesionale de expert tehnic judiciar in statul de origine, precum si a documentelor care certifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 10 alin. (1) lit. a), b), e) si f), care pot fi emise sau eliberate de autoritatile competente romane ori de cele din statul de origine.”
3. La articolul 101, litera b) a alineatului (6) se abroga.
4. La articolul 101, litera e) a alineatului (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) dovada ca a desfasurat o activitate specifica pentru calificarea profesionala de expert tehnic judiciar timp de cel putin 1 an in decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul in care profesia nu este reglementata in statul in care este stabilit.”
5. La articolul 101, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) In cazul unor indoieli justificate cu privire la autenticitatea certificatelor si a titlurilor de calificare depuse, Ministerul Justitiei poate realiza verificarile necesare prin intermediul Sistemului de informare al pietei interne (IMI), in conditiile legii.”
6. La articolul 101, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(9) Inscrierea expertului tehnic judiciar prevazut la alin. (3) in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, respectiv luarea in evidenta a expertului tehnic judiciar prevazut la alin. (5) se realizeaza de catre compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei, in temeiul ordinului ministrului justitiei, in cel mult 3 luni de zile de la data prezentarii de catre solicitant a tuturor documentelor care fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege.”
6.1. La articolul 101, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(10) Termenul prevazut la alin. (9) poate fi prelungit o singura data, pentru o perioada de cel mult 1 luna. Valabilitatea documentelor depuse initial nu este afectata de aceasta prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum si durata acestei prelungiri trebuie motivate in mod corespunzator si notificate solicitantului inainte de expirarea termenului initial.”
7. Articolul 291 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 291 - Dispozitiile art. 10 alin. (1) lit. a) si, respectiv, cele ale art. 101, cu exceptia inscrierii in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, se aplica, in mod corespunzator, si pentru dobandirea si exercitarea in Romania a calificarii profesionale de expert tehnic extrajudiciar. Recunoasterea, fara efectuarea vreunei formalitati de verificare, a documentelor de atestare profesionala emise de autoritatea competenta din statul de origine, prin care se certifica specializarea in aceasta calificare profesionala a cetateanului unui alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si a cetateanului roman care au dobandit calificarea profesionala de expert tehnic extrajudiciar intr-un alt stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European, revine ministerelor de resort si celorlalte institutii centrale, fiecare in domeniul sau de specialitate, dovezile urmand a le fi inaintate acestora.”
8. La articolul 32 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) coordoneaza, din punct de vedere administrativ, activitatea de expertiza tehnica judiciara;”
9. La articolul 32, literele f) si h) se abroga.
10. La articolul 32, litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„j) controleaza din punct de vedere administrativ activitatea de expertiza tehnica judiciara, exercitand atributiile prevazute de prezenta ordonanta privind stabilirea si sanctionarea abaterilor disciplinare savarsite de expertii tehnici judiciari cu privire la aspectele de ordin administrativ; exercitarea atributiilor in materie disciplinara nu implica analiza fondului raportului de expertiza tehnica judiciara sau a operatiunilor, metodelor, programelor si echipamantelor utilizate pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare.”
11. La articolul 38, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Radierea din evidenta a expertilor tehnici judiciari se dispune din oficiu, de catre Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, in caz de deces, in cazul in care au devenit inapti din punct de vedere medical pentru indeplinirea activitatii de expert, precum si in cazul in care, prin hotarare judecatoreasca definitiva, s-a dispus condamnarea sau amanarea aplicarii pedepsei pentru savarsirea unei infractiuni de coruptie sau de serviciu ori pentru savarsirea cu intentie a unei alte infractiuni.”
Art. II. In tot cuprinsul Ordonantei Guvernului nr. 2/2000, denumirile „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din Ministerul Justitiei”, „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare”, „Biroul central pentru expertize judiciare”, „directia de specialitate din Ministerul Justitiei” se inlocuiesc cu sintagma „compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei”.
Art. III. Ordonanta Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activitatii de expertiza criminalistica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 407 din 29 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 41, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) In temeiul cererii formulate de solicitantul prevazut la alin. (3), Ministerul Justitiei recunoaste, fara efectuarea vreunei formalitati de verificare, documentul de atestare profesionala emis de autoritatea competenta din statul membru de origine si il inscrie in Tabelul nominal cuprinzand expertii criminalisti autorizati. In vederea inscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justitiei, odata cu cererea, copie a documentului ce atesta dobandirea calificarii profesionale de expert criminalist in statul de origine, precum si documente care certifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 4 lit. a), b), e) si f), ce pot fi emise sau eliberate de autoritatile competente romane ori de cele din statul de origine.”
2. La articolul 41, litera b) a alineatului (6) se abroga.
3. La articolul 41, litera e) a alineatului (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) dovada ca a desfasurat o activitate specifica pentru calificarea profesionala de expert criminalist timp de cel putin 1 an in decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul in care profesia nu este reglementata in statul in care este stabilit.”
4. La articolul 41, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) In cazul unor indoieli justificate cu privire la autenticitatea certificatelor si a titlurilor de calificare depuse, Ministerul Justitiei poate realiza verificarile necesare prin intermediul Sistemului de informare al pietei interne (IMI), in conditiile legii.”
5. La articolul 41, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(9) Inscrierea expertului criminalist prevazut la alin. (3) in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, respectiv luarea in evidenta a expertului tehnic judiciar prevazut la alin. (5) se face in temeiul ordinului ministrului justitiei, prin compartimentul de specialitate, in cel mult 3 luni de zile de la data prezentarii de catre solicitant a tuturor documentelor care fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege.”
6. La articolul 41, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(10) Termenul prevazut la alin. (9) poate fi prelungit o singura data, pentru o perioada de cel mult 1 luna. Valabilitatea documentelor depuse initial nu este afectata de aceasta prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum si durata acestei prelungiri trebuie motivate in mod corespunzator si notificate solicitantului inainte de expirarea termenului initial.”