Medierea nu este obligatorie. Insa, potrivit art.2 din Legea 192/2006, daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice,
sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces In fata instantelor competente, In vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor In materie civila, de familie, In materie penala, precum si In alte materii, In conditiile prevazute de lege.
Este de remarcat ca, desi textul legal utilizeaza sintagma „ partile... sunt obligate sa participe la sedinta de informare...”, de fapt aceasta obligatie revine reclamantului; daca el nu satisface aceasta procedura prealabila sanctiunea va fi inadmisibilitatea cererii sale de chemare in judecata (art.2 alin.1² din Legea medierii).
Tot cu privire la sedinta de informare, art. 227 alin (2) din noul Cod de procedura civila stabileste,
“In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, In vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, In orice faza a judecatii”.
Actele mediatorului in procedura
Din lecturarea dispozitiilor din Legea medierii, se poate distinge:
o In cazul
medierii extraprocesuale (sau prealabile), dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza In scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei”
o In cazul
medierii procesuale (sau In cursul procesului), se Intocmeste doar proces verbal privind rezultatul sedintei de informare (conform art. 227 alin. (3) noul Cod de procedura civila). Rezultatul medierii este adus la cunostinta instantei la termenul de judecata fixat In acest scop, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, conform dispozitiilor art. 227 alin. (3) Noul Cod de procedura civila coroborat cu cele ale art. 602 alin. (1) din Legea medierii.
_________
Vezi si art. 60 ¹ lit.f „In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii: „(…) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei”. Aceasta inseamna ca, in procesele de drept comun, de recuperare creante, cu o valoare mai mica decat cea mentionata, participarea la sedinta de informare este obligatorie. Exceptie fac procesele de recuperare creante intemeiate pe dispozitiile unor proceduri speciale, precum ordonanta de plata sau cererile de valoare redusa.
De exemplu, in domeniul protectiei consumatorului. Pentru conditii a se vedea dispozitiile art. 2 alin.1² si respectiv art. 60 ¹ alin. 1 lit. a din Legea medierii.
Autor: Jurist Iuliana Crosman
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<