Medierea nu este obligatorie. Insa, potrivit art.2 din Legea 192/2006, daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice,
sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces In fata instantelor competente, In vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor In materie civila, de familie, In materie penala, precum si In alte materii, In conditiile prevazute de lege.
Este de remarcat ca, desi textul legal utilizeaza sintagma „ partile... sunt obligate sa participe la sedinta de informare...”, de fapt aceasta obligatie revine reclamantului; daca el nu satisface aceasta procedura prealabila sanctiunea va fi inadmisibilitatea cererii sale de chemare in judecata (art.2 alin.1² din Legea medierii).
Tot cu privire la sedinta de informare, art. 227 alin (2) din noul Cod de procedura civila stabileste,
“In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, In vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, In orice faza a judecatii”.
Actele mediatorului in procedura
Din lecturarea dispozitiilor din Legea medierii, se poate distinge:
o In cazul
medierii extraprocesuale (sau prealabile), dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza In scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei”
o In cazul
medierii procesuale (sau In cursul procesului), se Intocmeste doar proces verbal privind rezultatul sedintei de informare (conform art. 227 alin. (3) noul Cod de procedura civila). Rezultatul medierii este adus la cunostinta instantei la termenul de judecata fixat In acest scop, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, conform dispozitiilor art. 227 alin. (3) Noul Cod de procedura civila coroborat cu cele ale art. 602 alin. (1) din Legea medierii.
_________
Vezi si art. 60 ¹ lit.f „In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii: „(…) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei”. Aceasta inseamna ca, in procesele de drept comun, de recuperare creante, cu o valoare mai mica decat cea mentionata, participarea la sedinta de informare este obligatorie. Exceptie fac procesele de recuperare creante intemeiate pe dispozitiile unor proceduri speciale, precum ordonanta de plata sau cererile de valoare redusa.
De exemplu, in domeniul protectiei consumatorului. Pentru conditii a se vedea dispozitiile art. 2 alin.1² si respectiv art. 60 ¹ alin. 1 lit. a din Legea medierii.
Autor: Jurist Iuliana Crosman
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<