Copiii din sistemul de protectie speciala vor avea mai multe sanse sa gaseasca o familie adoptatoare, printr-un proiect de modificare a legii adoptiei
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale lanseaza in dezbatere publica Proiectul de modificare a Legii privind procedura adoptiei, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului – 1 iunie si a Zilei Nationale a Adoptiei - 2 iunie.
Proiectul de modificare a Legii privind procedura adoptiei propune introducerea mai multor masuri menite sa sustina si sa sprijine adoptia interna, declararea mai rapida a adoptabilitatii copilului si flexibilizarea procedurii de evaluare si de pregatire a adoptatorilor.
Pentru declararea mai rapida a adoptabilitatii copilului, prin noul proiect de act normativ au fost eliminate prevederile legale referitoare la cautarea rudelor pana la gradul IV, a fost investit managerul de caz cu posibilitatea de a stabili adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie anterior implinirii termenelor prevazute de lege si, de asemenea, a fost introdusa obligatia directorului DGASPC de a controla trimestrial modul in care personalul din subordine respecta dispozitiile legale. Nerespectarea atributiei de urmarire a evolutiei copilului de catre director constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 lei si 3.500 lei.
Pentru a flexibiliza procedura de evaluare si pregatire a adoptatorilor a fost extinsa durata de valabilitate a atestatului de persoana/familie apta sa adopte de la 2 ani, cat este in prezent, la 5 ani si a fost eliminata obligativitatea legalizarii unor documente (certificatele de nastere, casatorie) care se anexeaza cererii de incuviintare a adoptiei.
Masurile menite sa sustina si sa sprijine adoptia interna sunt:
Cuantumul indemnizatiei se majoreaza cu 25% daca copilul adoptat intruneste doua dintre conditiile mentionate si cu 50% daca copilul adoptat intruneste toate cele trei conditii mentionate.
Indemnizatia se acorda pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu de catre copilul adoptat, respectiv pana la 18 ani.
Pentru a sprijini familiile adoptatoare, prin proiectul de act normativ au fost introduse prevederi privind decontarea sumelor care reprezinta cheltuielile efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperarii/reabilitarii copilului, in limita sumei de 1.500 RON pe an, precum si decontarea cheltuielilor de transport si cazare realizate de familia adoptatoare in vederea participarii la procedura potrivirii practice cu un copil avand domiciliul in alt judet decat cel al adoptatorului/adoptatorilor, in limita sumei de 200 de lei/zi/persoana.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
”Obiectivul principal al acestor demersuri este sprijinirea si incurajarea continua a procesului de adoptie din tara noastra si respectarea angajamentului pe care Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si l-a asumat in ceea ce priveste cresterea sanselor copiilor aflati in sistemul de protectie speciala de a fi crescuti intr-o familie a lor.”, se arata in comunicatul ministerului.
Finalmente, ”Ministerul Muncii si Justitiei Sociale isi exprima in continuare angajamentul de a acorda prioritate adoptiei si de a identifica cele mai bune solutii, astfel incat copiii aflati acum in sistemul de protectie speciala sa ajunga cat mai repede intr-o familie, iar familiile care doresc sa adopte sa isi vada visul implinit, intr-un timp cat mai scurt.”
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri