DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul ............................................, domiciliat in................................., str. ....................... nr. ....., bloc ....., scara ...., etaj ..., apart. ...., sector/judet ......................................., reprezentat prin avocat ......................................, cu sediul profesional in ..............., str. ................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., in conformitate cu dispozitiile art. 581 Cod procedura civila, pe cale de
ORDONANTA PRESEDINTIALA
chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ........................, domiciliat in ........................, str. ................................ nr. ....., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ........., sector/judet ......................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti evacuarea paratului din imobilul proprietatea subsemnatului situat in ............................, str. ................................... nr. ......, sector/judet .............. .
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
MOTIVELE PREZENTEI CERERI SUNT:
IN FAPT:
Cererea va cuprinde motivele de fapt pe care se intemeiaza si care determina pe reclamant pe calea procedurii ordonantei presedintiale, sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Subsemnatul sunt proprietarul imobilului – constructie din ....................., str. ............................. nr. ....., sector/judet ................ .
La data de ............, paratul a ocupat fara drept parterul imobilului subsemnatului din ...................., str. ................ nr. ...., sector/judet..................., aflat in constructie si refuza sa-l paraseasca in dispretul incercarilor mele de rezolvare a litigiului pe cale amiabila.
De aceea, avand in vedere cele prezentate mai sus, constatand ca in cauza sunt necesare masuri urgente si cu caracter vremelnic1 pentru a preintampina pagubirea subsemnatului, in principal prin intarzierea lucrarilor de constructie, va solicit sa admiteti actiunea formulata de subsemnat pe cale de ordonanta presedintiala si prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti evacuarea de indata a paratului din imobilul proprietatea subsemnatului, pe care acesta l-a ocupat fara vreun titlu legal sau conventional si fara acordul subsemnatului.
Va mai solicit obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 581-582 Cod procedura civila, art.2 82, 112 Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.3 ..... .
In dovedirea cererii inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii probei cu inscrisuri, pe care le si depun instantei, in 2 exemplare, certificate conform cu originalele.
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului cu mentiunea „la interogatoriu“.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXAM 5 :
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ........... si timbru judiciar ............ .
SEMNATURA
DOMNULUI PRESEDINTE AL6 ........................................
-------------
Note:
1. Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
2. Cererea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute pentru cererea de chemare in judecata.
3. Se indica textul de lege ce justifica admiterea actiunii reclamantului: art.1830-1831 Cod civil.
4. Legea nu limiteaza numarul sau natura probelor solicitate a fi administrate intr-o procedura bazata pe ordonanta presedintiala, insa pentru celeritatea procedurii care se face de urgenta si cu precadere, sunt preferabile probe a caror administrare se face de indata, ca inscrisurile si interogatoriul, ordonanta presedintiala putand fi data si fara citarea partilor.
5. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza, cererea introducandu-se la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului. Competenta materiala a instantei apartine judecatoriei. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie cea prevazuta in art. 10 alin. (1) pct. 2 – instanta locului unde se afla imobilul.