Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile Norme privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 627 din data de 6 septembrie 2010 a fost publicata Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 168/2010 pentru aprobarea Normelor privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari.

Noua hotarare a Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania aproba Normele privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, abrogand vechile norme aprobate prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania  nr. 139/2009.

Camera Auditorilor Financiari din Romania este autoritatea competenta pentru efectuarea de revizuiri in vederea asigurarii calitatii serviciilor prestate de auditorii financiari, fiind abilitata sa emita norme si proceduri de revizuire a calitatii activitatii de audit financiar, cat si a altor activitati desfasurate de auditorii financiari, potrivit legii.

Revizuirea calitatii activitatii de audit desfasurate de auditorii financiari, membri ai Camerei, persoane fizice si firme de audit active, se efectueaza asupra:

1. politicilor si procedurilor de revizuire a controlului calitatii, aplicate de auditorul financiar la nivelul firmei de audit si, respectiv, a misiunii;

2. procedurilor stabilite de organismul profesional cu ocazia efectuarii inspectiilor de calitate, pentru activitatile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, constand in:

- misiuni de audit financiar al situatiilor financiare anuale efectuate conform ISA;
- misiuni de revizuire a situatiilor financiare;
- alte misiuni de asigurare;


- alte misiuni si servicii profesionale, in conformitate cu standardele internationale in domeniu si cu reglementarile adoptate de Camera (audit cu scop special, audit intern, efectuarea procedurilor convenite privind informatiile financiare, consultanta financiar-contabila, pregatire profesionala de specialitate in domeniu).

Toti auditorii financiari membri ai Camerei, persoane fizice si firme de audit, fac obiectul unui sistem de asigurare a calitatii, care este organizat potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2009 si ale Regulamentului  de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, ca un sistem independent si se desfasoara de catre Departamentul de monitorizare si competenta profesionala (DMCP) din cadrul Camerei, sub supravegherea Organismului de supraveghere publica.

Programarea activitatii de inspectie desfasurata de catre DMCP se realizeaza, in principal, pe baza urmatoarelor documente:
- situatia auditorilor financiari membri ai Camerei, persoane fizice si firme de audit active, carora Camera le-a acordat viza anuala de exercitare a profesiei;
- programul de inspectie trimestrial care prevede auditorii financiari a caror activitate urmeaza a fi revizuita pentru asigurarea calitatii, perioada supusa revizuirii, precum si echipele care efectueaza inspectia.

DMCP va asigura cuprinderea auditorilor financiari in programele trimestriale de inspectie, astfel incat, de regula, fiecare membru al Camerei care a primit autorizatia de exercitare a profesiei sa fie verificat o data la 6 ani sau la 3 ani, in cazul auditorilor entitatilor de interes public.

Revizuirile pentru asigurarea calitatii activitatii de audit si a activitatilor conexe se efectueaza pe baza procedurile emise de Camera, in ordinea si la datele prevazute in programele de inspectie trimestriale.

Normele cuprind prevederi detaliate referitoare la  principalele obiective ale inspectiei calitatii activitatii de audit financiar, modul de efectuare a inspectiei si durata aceseia, nota de inspectie, calificativele obtinute de auditorul inspectat, recomandari pentru corectarea sistemului propriu de control al calitatii, sanctiuni disciplinare etc.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 10 Septembrie 2010
Votati articolul "Noile Norme privind revizuirea calitatii activitatii de audit financiar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI