Contestatia in anulare a aparut mai mult pentru motivul consacrat vicierii procedurii de citare – art. 317 alin. (1) pct. 1 CPC 1865, uneori fiind pusa sub semnul intrebarii chiar existenta acesteia. La un moment dat, se admiteau chiar actiuni in anulare pentru acest motiv, iar in cele din urma, incepand cu anul 1948 a fost introdusa in Codul de procedura civila, alaturi de alte motive.
In practica se intalnesc frecvent contestatii in anulare inadmisibile – in sens larg – pentru ca exista tendinta justitiabilului de a exercita toate caile de atac. Contestatia in anulare este un instrument la indemana partii, avand in vedere, in primul rand, taxele judiciare de timbru relativ reduse, prevazute in aceasta materie.
Ar fi fost util, din acest punct de vedere, daca procedura filtrului prevazuta pentru recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi fost reglementata si pentru caile de atac de retractare. Motivul pentru care nu s-a mers cu aceasta procedura a filtrului prea departe a fost experienta, nu tocmai fericita, a introducerii recursului-filtru pentru o perioada scurta de timp.
Pe de alta parte, multe dintre contestatiile in anulare si revizuiri nu ajung la instanta suprema. Cu toate acestea, am apreciat ca, totusi, ar fi fost excesiva prevederea procedurii de filtru si in cazul cailor de atac de retractare. Pe viitor exista, insa, posibilitatea de a regandi acest aspect si a introduce un filtru, in functie de realitatile din practica instantelor.
* Trimiterile la dispozitiile Noului Cod de procedura civila au in vedere varianta Codului republicata in Monitorul Oficial nr. 545/3.08.2012.
Sursa
INM rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012
Prelegere sustinuta de
dl. Prof. univ. dr. Gabriel BOROI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<