E-Juridic iti pune la dispozitie un model de actiune pentru reclamarea intretinerii. Avand in vedere contextul actual si previziunile pentru viitor, un astfel de document s-ar putea sa va fie de folos!
Conform Codului civil valabil, obligatia de intretinere exista nu numai intre parinti si copii, ca in exemplul de fata, ci si in conformitate cu dispozitiile art. 516-518 din Codul civil - intre sot si sotie, cel ce infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, sotul si copiii celuilalt sot. In toate aceste cazuri se va putea cere in justitie obligarea paratului la plata in natura sau in bani a intretinerii, cu conditia ca reclamantul sa se afle in nevoie, neavand putinta unui castig din munca din cauza incapacitatii de a munci.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala. In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala. Parintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
- sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
- descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
- fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
Actiune pentru reclamarea intretinerii
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul . . . . . . . . . . . . . . . . . (numele si prenumele reclamantului), domiciliat in localitatea . . . . . . . . . . . . . . , judetul . . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . ., nr. . . . . ., etajul . . . . . . , apart. . . . . . . , chem in judecata si personal la interogatoriu pe fiul meu1) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (numele si prenumele paratului), domiciliat in localitatea . . . . . . . . . . . . ., judetul . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . , nr. . . . . ., etajul . . . . . . ., apart. . . . . . . , pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa-l obligati sa-mi plateasca o pensie de intretinere in valoare de lei . . . . . . . . . . . . . cu incepere de la data de . . . . . . . . . . . . pana la sfarsitul vietii mele.
Motivele actiunii sunt urmatoarele:
In fapt, subsemnatul am . . . . . . . . . ani fiind, deci, la o varsta la care nu mai pot munci, sunt bolnav de o maladie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . si nu am nici un fel de venit. Dimpotriva, fiul meu are un salariu de lei . . . . . . . . . . . . . . . . lunar, nu are copii si este necasatorit. Totusi, imi refuza orice ajutor, cu toata obligatia morala si legala pe care o are de a ma intretine.
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 516, art. 519 lit. b), art. 530 si art. 529 din Codul civil.
Inteleg sa ma folosesc de proba cu interogatoriul paratului - care urmeaza a fi citat cu aceasta mentiune - si de proba cu acte, si anume de certificatul constatator al nasterii mele, de certificatul constatator al nasterii paratului si de certificatul asupra starii sanatatii mele. Va rog, de asemenea, sa cereti, pe cale oficiala, de la intreprinderea la care lucreaza paratul, relatii asupra salariului pe care il primeste el.
Depun prezenta actiune, precum si copii de pe actele sus-mentionate, in dublu exemplar, dintre care unul pentru instanta si celalalt pentru a fi comunicat paratului.
Data . . . . . . . . . . . . . . . . .
Semnatura reclamantului,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
DOMNULUI PRESEDINTE AL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<