E-Juridic iti pune la dispozitie gratuit un model de contract de fideiusiune. Il poti copia direct din articol sau poti descarca varianta .PDF!
Fideiusiunea este, conform Codului civil, contractul prin care o parte, fideiusorul, se obliga fata de cealalta parte, care are intr-un alt raport obligational calitatea de creditor, sa execute, cu titlu gratuit sau in schimbul unei remuneratii, obligatia debitorului daca acesta din urma nu o executa.
Fideiusiunea poate fi impusa de lege sau dispusa de instanta judecatoreasca.
Fideiusiunea poate fi contractata fara stiinta si chiar impotriva vointei debitorului principal.
Fideiusiunea nu se prezuma, ea trebuie asumata in mod expres printr-un inscris, autentic sau sub semnatura privata, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Fideiusiunea nu poate exista decat pentru o obligatie valabila.
Model contract de fidesiune
CONTRACT DE FIDEIUSIUNE
Art. 1. PARTILE
Dl./D-na ..............., domiciliat(a) in .........., str. ......... nr. ...., posesor al B.I./C.I. cu seria ....., nr. ....., in calitate de debitor al obligatiei principale.
Dl./D-na .............., domiciliat(a) in ............, str. ......... nr. ..., posesor al B.I./C.I. cu seria ....., nr. ...., in calitate de creditor al obligatiei principale.
Dl./D-na ............., domiciliat(a) in ............., str. ......... nr. ..., posesor al B.I./C.I. cu seria ....., nr. .........., in calitate de fidejusor.
Art. 2. OBIECTUL CONTRACTULUI
Fideiusorul garanteaza executarea de catre debitor a obligatiei sale de a restitui creditorului suma de bani imprumutata in baza contractului de imprumut nr. ............ din data de ..........., intervenit intre creditor si debitorul obligatiei principale.
Art. 3. DREPTURILE CREDITORULUI
Creditorul obligatiei principale are dreptul ca in cazul neexecutarii obligatiei principale de catre debitor, sa urmareasca direct pe fideiusor pentru executarea creantei.
Art. 4. DREPTURILE SI OBLIGATIILE FIDEJUSORULUI
Drepturile fideiusorului sunt:
- de a invoca beneficiul de discutiune;
- de a invoca beneficiul de diviziune;
- de a se promova actiune in regres impotriva debitorului principal pentru plata sumelor avansate in vederea stingerii obligatiei principale, pentru cheltuielile efectuate dupa notificarea debitorului si pentru dobanzile la sumele platite creditorului.
Fideiusorul are obligatia de a executa intocmai obligatia asumata de debitorul principal, in cazul in care acesta nu isi executa obligatia asumata.
Art. 5. RASPUNDEREA CONTRACTUALA
In cazul in care fideiusorul nu-si executa obligatia de plata, datoreaza creditorului, penalitati de intarziere de ...............% pe zi.
Art. 6. FORTA MAJORA
Orice imprejurare independenta de vointa partilor contractante, intervenita dupa data semnarii contractului si care impiedica executarea acestuia este considerata ca forta majora si exonereaza de raspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majora, in sensul acestei clauze, imprejurari ca: razboi, revolutie, calamitati. Partea care invoca forta majora trebuie sa anunte cealalta parte in termen de 10 zile de la data aparitiei respectivului caz de forta majora.
Dupa incetarea cazului de forta majora, partea care l-a invocat, isi va relua obligatiile contractuale in termen de 3 zile si va anunta cealalta parte. Daca nu procedeaza la anuntarea, in termenele prevazute mai sus, a inceperii si incetarii cazului de forta majora, partea care il invoca va suporta toate daunele provocate celeilalte parti prin neanuntarea in termen.
Art. 7. LITIGII
Orice litigiu decurgand din prezentul contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiintarea contract se va solutiona de catre instantele judecatoresti competente.
Prezentul contract s-a incheiat la data de .........., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
DEBITOR PRINCIPAL,
CREDITOR PRINCIPAL,
FIDEIUSOR,
Descarca modelul de contract de fideiusiune in varianta .PDF dand click AICI!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<