Ministerul Sanatatii (MS) a transmis un comunicat de presa prin care sustine ca programele de vaccinare nationala trebuie reluate, verificate si actualizate, in contextul in care a inceput Saptamana Europeana a Vaccinarii.
"In plina pandemie realizam cat de important este sa existe vaccinuri pentru boli infectioase si sa le folosim in timp util pentru prevenirea imbolnavirilor cu risc vital. Desi in aceasta perioada ne focusam actiunile in lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim constienti ca exista inca alte boli transmisibile care pot afecta starea de sanatate a populatiei, in special a copiilor, neprotejati impotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Sa nu uitam ca avem inca in evolutie o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei in care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de imbolnaviri si 64 de decese. Nu trebuie sa lasam garda jos, vaccinarea de rutina trebuie sa continue in aceasta perioada deoarece avem obligatia sa prevenim imbolnavirile de orice fel, mai mult ca oricind", a declarat Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii.
MS mai arata ca in contextul pandemiei COVID-19, toate masurile generale recomandate de specialisti impotriva COVID-19 (igiena mainilor, eticheta respiratorie, distanta sociala) si masurile specifice de prevenire si control a infectiei sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicina a familiei. Suplimentar, aceste masuri vor fi consolidate prin masuri de tip administrativ dispuse impreuna cu Directiile de Sanatate Publica precum:
In contextul in care in Romania rata de vaccinare a scazut in ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sanatatii o reprezinta implementarea programelor de vaccinare si asigurarea respectarii prevederilor incluse in legislatia cu privire la vaccinare.
Vezi si: Este vaccinarea obligatorie in Romania?
Institutia arata ca deja s-a pregatit pentru gripa din toamna acestui an si a luat o serie de masuri in avans.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
"Totodata, trebuie pregatit sesonul de gripa din toamna acestui an si luate toate masurile de protectie. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa achizitioneze 3 000 000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuita a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. In acest context, Ministerul Sanatatii a achizitionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripala a copiilor cu varste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de varsta", precizeaza MS.
"Vaccinurile reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de preventie impotriva bolilor infectioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieti anual, la nivel global. Datorita vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au disparut si multe dintre bolile infectioase, candva fatale, iar gripa, astazi nu mai reprezinta o amenintare", mai arata Ministerul Sanatatii.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE