Munca in folosul comunitatii
De curand, Curtea Constitutionala a fost sesizata cu privire la prevederile articolului 9 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Acest articol prevede ca "in cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia."
Personal, nu stiu pe nimeni care sa fi muncit in folosul comunitatii pentru neachitarea unei amenzi contraventionale si, prin urmare, am presupus ca acest articol nu numai ca nu se aplica dar este si ineficient. Acest regim sanctionator este mult prea permisiv in aceste conditii si inca nu s-a accentuat in mintea multor concetateni romani ca cine greseste trebuie sa mai si plateasca.
Se pare ca si altcineva a constatat aceasta ineficienta din legislatie si a sesizat Curtea Constitutionala cu privire tot la o contraventie. De data aceasta insa, a unui legi impotriva Constitutiei Romaniei care prevede in art. 1 alin. (5) ca "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".
Prin Decizia nr. 1354/2008, din 12 decembrie 2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 29 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "cu acordul acestuia" din art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si sintagmele "numai daca exista consimtamantul contravenientului", "cu consimtamantul contravenientului" si "dupa luarea consimtamantului contravenientului" din art. 1 alin. (3), art. 8 alin. (5) lit. b) si, respectiv, art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii, asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2003, sunt neconstitutionale.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, instanta de judecata a sustinut ca dispozitiile legale atacate contravin prevederilor din Constitutia Romaniei, deoarece "inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este conditionata de consimtamantul contravenientului, ceea ce are ca efect exonerarea acestuia de orice sanctiune, in ipoteza in care nu are venituri care sa poata fi urmarite".
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea noile Modele si Documente Utile + Statutul si Regulamentul condominiilor actualizat in 2025. Detalii despre Veniturile si Cheltuielile Asociatiilor de Proprietari.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<