Cei care nu isi platesc amenzile la timp vor risca inchisoarea, conform unui proiect inregistrat pentru dezbatere la Senat.
Persoanele care primesc amenzi vor avea o perioada mai lunga pentru a le achita, insa daca refuza sa le plateasca si sa efectueze munca in folosul comunitatii, acestea vor risca inchisoarea. Propunerea legislativa pentru modificarea OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor a fost deja inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Conform proiectului legislativ, se adauga inca 60 de zile la termenul de plata a amenzilor de 30 de zile din prezent pentru plata integrala a amenzii, in total fiind 90 de zile. Initiativa prevede si faptul ca cel amendat poate sa-si arate intentia de a achita esalonat suma si va stabili cu autoritatile o modalitate de a plati, pana la urma, contraventia completa. In situatia in care nu se poate achita amenda sau se refuza plata acesteia, persoana in cauza va fi obligata sa efectueze munca in folosul comunitatii de catre un judecator. Politia Locala va supraveghea si nota efectuarea orele de munca.
Citeste si:
Cu toate astea, daca nu se efectueaza nici munca in folosul comunitatii, atunci cel amendat va risca inchisoare. Neprezentarea la Primaria locala in termen de 48 de ore de la comunicarea sentintei ii va oferi primarului oportunitatea de a se adresa instantei pentru a transforma munca in folosul comunitatii in pedeapsa cu inchisoare.
In prezent, o amenda contraventionala se poate plati intr-un termen maxim de 30 de zile, iar, dupa ce acest termen expira, amenda este inlocuita cu munca in folosul comunitatii pentru cel mult 50 de ore, dar nu exista masura transformarii pedepsei cu munca in pedeapsa cu inchisoarea.
Daca ar ajunge sa se aplice, aceasta propunere legislativa ar reduce cheltuielile cu urmarirea si executarea silita a contravenientilor, ar mari incasarile la bugetul local si ar reduce numarul contraventiilor inregistrate.
Atentie! Pentru ca proiectul legislativ sa devina lege in vigoare acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de catre Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
S-ar putea sa te intereseze si: Toate documentele necesare activitatii de HR conform Codului Muncii
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri