In conditiile in care se va adopta proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 51/1995, publicat de Uniunea Nationala a Avocatilor din Romania, amenzile date avocatilor ar putea creste de 10 ori fata de valoarea lor actuala.
Mai mult, UNBR propune anumite modificari referitoare la raspunderea disciplinara a avocatilor, acestia avand posibilitatea sa exprime propuneri fata de acest proiect de lege pe parcursul lunii ianuarie.
Conform unui proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 51/ 1995, publicat de UNBR, avocatii ar putea lua amenzi intre 500 si 5000 de lei, in conditiile in care cotele actuale sunt de 50 - 500 de lei.
In cazul unei sanctiuni disciplinare, avocatii sunt obligati sa isi plateasca amenzile in termen de 30 de zile de la data definitivarii hotararii disciplinare, conform Legii nr. 51/1955. In cazul in care avocatul sanctionat disciplinar nu achita valoarea amenzii in termenul stipulat, se suspenda de drept expercitiul profesiei pana la data achitarii sumei.
Legea nr. 51/1995 prevede ca sanctiuni disciplinare si mustrarea, avertismentul, interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la o luna la un an sau excluderea din profesie.
La art. 86, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„
(1)Avocatul raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia sau in afara acesteia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul profesiei, ale corpului de avocati sau ale institutiei.”
27.
La art. 86, dupa alin. (3), se introduce alin. (4), care va avea urmatorul cuprins:
“(4)Constituie abatere disciplinara grava incalcarea dispozitiilor din Lege si din prezentul statut care prevad expres o astfel de calificare.”
28.
Art. 87, alin. (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4)In toate cazurile actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult 1 an de la data luarii la cunostinta de catre consiliul baroului despre savarsirea abaterii dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii acesteia.”
29.
La art. 89, alin. (1), lit. c) se modifica si va avea urmatorul cuprins
„c)amenda de la 500 lei la 5000 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii disciplinare. Neachitarea in acest termen atrage suspendarea de drept din exercitiul profesiei, pana la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizeaza periodic de catre Consiliul U.N.B.R., in functie de rata inflatiei;”.
Cuprinsul integral al Hotararii nr. 885/ 14 decembrie 2013 aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<