Nepotul lui George Bacovia a fost dat in judecata, la Tribunalul Bucuresti, de CopyRo, care cere instantei sa constate nulitatea certificatului de mostenitor al drepturilor de autor asupra operei poetului si faptul ca respectivele drepturi apartin societatii de gestiune a drepturilor.
Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor CopyRo a introdus actiunea la sfarsitul lunii decembrie 2009. In actele depuse la instanta, CopyRo cere magistratilor sa constate nulitatea a doua certificate de mostenitor, prin care au fost transmise drepturile de autor asupra operei poetului George Bacovia.
Primul dintre acestea este certificatul de mostenitor emis in noiembrie 1981, prin care sotia poetului, Agatha Vasiliu Bacovia, a transmis un sfert din drepturile de autor asupra operei poetului catre fiul sau si al lui George Bacovia, Gabriel Vasiliu Bacovia. CopyRo cere instantei sa constate si nulitatea certificatului de mostenitor emis in 2000, prin care fiul poetului, Gabriel, a transmis aceste drepturi de autor catre Daniel Vasiliu Bacovia, nepot al lui George Bacovia.
Pe de alta parte, CopyRo vrea ca magistratii sa constate si ca s-a implinit termenul legal de exercitiu al drepturilor de autor asupra operei lui Bacovia, deoarece au trecut 50 de ani de la moartea poetului. Astfel, CopyRo vrea ca judecatorii sa ia o decizie prin care sa constate ca drepturile de autor asupra operei lui George Bacovia apartin societatii de gestiune.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
CopyRo explica, in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti, ca, in urma mortii lui George Bacovia, in 1957, drepturile de autor asupra operei acestuia au revenit sotiei acesteia, Agatha, in cota de un sfert, si fiului celor doi, Gabriel, in cota de trei sferturi. Potrivit Decretului 321/1956, care reglementa drepturile de autor la data motii poetului, sotia lui Bacovia detinea drepturile de autor doar pe durata vietii sale, astfel incat nu le mai putea lasa mosteniere, asa cum s-a intamplat, sustine CopyRo. De asemenea, in ceea ce priveste drepturile de autor mostenite de fiul poetului, acestea nu puteau fi transmise decat pe o perioada de 50 de ani de la moartea autorului.
Procesul dintre nepotul lui George Bacovia si CopyRo va incepe in 23 martie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri