Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi masuri pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata

In Monitorul Oficial nr. 359 din 28 mai 2012 a fost publicata decizia nr. 303 a Curtii Constitutionale, decizie referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte intre profesionisti.

La baza acestei decizii a stat faptul ca o societate comerciala a ridicat aceasta exceptie in cadrul unui proces civil.

Pentru a sustine  exceptia de neconstitutionalitate s-a aratat ca prin instituirea exceptiei de la regula concilierii prealabile directe impuse pentru toate litigiile comerciale evaluabile in bani, principiu stabilit de art. 7201 din Codul de procedura civila, se realizeaza practic o discriminare intre persoanele juridice care trebuie sa urmeze procedura concilierii directe si celelalte persoane juridice care pot intenta actiuni judecatoresti fara a urma aceasta procedura. In acest mod se creeaza si o discriminare pentru persoanele juridice chemate in judecata fara urmarea procedurii de conciliere. Astfel, persoanele juridice care sunt chemate in judecata in temeiul alin. (2) al art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119/2007, fara urmarea procedurii prealabile a concilierii directe, sunt lipsite de dreptul de a ajunge la o intelegere cu reclamantul prin intermediul concilierii prealabile, drept de care se bucura persoanele juridice chemate in judecata, dar carora nu le este aplicabila procedura derogatorie a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2007.

In aceeasi  ordine de idei s-a sustinut ca se creeaza o discriminare nejustificata pentru unele persoane juridice prin instituirea acestei exceptii.

Autorul care a ridicat
exceptia de neconstitutionalitate a aratat ca aceasta limitare nu este facuta in spiritul art. 53 din Constitutie ori al art. 135 din Legea fundamentala prin care se instituie principiul liberei concurente intre agentii economici.


Instanta de fond - judecatoria - a emis o hotarare prin care arata ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata.

In motivarea hotararii instanta a aratat ca prevederile atacata 
nu conduc la crearea unei discriminari intre debitorii chemati in judecata pe aceasta cale speciala si cei chemati in judecata pe calea dreptului comun, deoarece partile pot negocia si ajunge la o intelegere si ulterior sesizarii instantei cu o cerere.

In aceasta speta Avocatul Poporului considera ca dispozitiile legale criticate sunt constitutionale.

La fel procurorul a considerat aceasta cerere ca fiind neintemeiata.

Avand in vedere toate aceste aspecte Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte intre profesionisti.
 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Mai 2012
Votati articolul "Noi masuri pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI